ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняБолгарія заморозила «Південний потік»

Болгарія заморозила «Південний потік»

Болгарський уряд доручив призупинити будь-які дії за проектом спорудження газопроводу «Південний потік». Раніше на таких заходах наполягав Президент республіки.

Болгарія зупинила всі роботи зі спорудження газопроводу «Південний потік» через невідповідність законам ЄС. Про це повідомляє Міністерство економіки та енергетики країни.

«Міністр економіки та енергетики Васіл Щонов доручив Болгарському енергетичному холдингу призупинити будь-які дії за проектом, так як він не відповідає вимогам Єврокомісії», - йдеться в повідомленні.

Раніше, 5 серпня, про замороження проекту заявляв і президент республіки Росен Плевнелієв.

«Підтримую проект будівництва газопроводу за європейськими правилами. Однак до рішення Європейської комісії «Південний потік» в Болгарії буде заморожений», - підкреслив він.

Примітно, на думку болгарських експертів, «Південний потік» зробить їхню країну тільки більш залежною від Росії.

«Росія обдурить нас, вона цим і займається, а потім заводить справи в арбітражних судах», - попереджає колишній глава «Булгаргаза» Васіл Філіппов.

Нагадаємо, 2 червня Єврокомісія оголосила про намір призупинити реалізацію проекту «Південний потік» в країнах ЄС, в першу чергу - в Болгарії.

Як повідомляла офіційний представник єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера - Сабіна Бергер, Єврокомісія призвела два «юридичних обґрунтування такого кроку. За її словами, у Єврокомісії є претензії на предмет відповідності цього проекту нормам «третього енергопакету» ЄС. Крім того, Брюссель запідозрив Болгарію в «порушенні європейських правил проведення тендерів на будівництво інфраструктурних проектів» та надання «привілейованих можливостей російським і болгарським компаніям».

 
Коментарі (0)