ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняБорг газзбутів наближається до 10 мільярдів - оператор ГТС

Борг газзбутів наближається до 10 мільярдів - оператор ГТС

Облгази збільшили прострочену заборгованість перед Оператором ГТС України за газ для власних виробничо-технологічних витрат. Це відбувається на тлі того, як українці справно платять тариф на розподіл облгазам об'ємом приблизно 2 млрд грн щомісяця.
Облгази збільшили прострочену заборгованість перед Оператором ГТС України за газ для власних виробничо-технологічних витрат. Так за лютий було сплачено менше 1,3% від нарахованої суми. І скоро сума до сплати для них сягне 10 млрд грн. 
 
Це відбувається на тлі того, як українці справно сплачують тариф на розподіл облгазам обсягом приблизно 2 млрд грн щомісяця, про це повідомили в пресслужбі ТОВ "Оператор ГТС України".
 
"29 травня закінчилася дія 90-денної відстрочки платежів згідно з постановою регулятора №235 (для обл- та міськгазів) за утворені негативні небаланси в лютому 2021 року. Облгази мали розрахуватися з Оператором ГТС України за газ, що відібрали з магістральних газогонів для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ), за 12 днів лютого (з дати дії постанови) в розмірі 1,5 млрд грн. Але рівень розрахування становить менше 1,3%", - говориться у повідомлені.
 
Оператор ГТС констатує, що така динаміка "викликає обґрунтовані сумніви щодо погашення аналогічної заборгованості за березень, строк якої наступає в червні 2021 року згідно з постановою".
 
"Наразі облгази мають сплатити ОГТСУ майже 10 млрд грн за газ для ВТВ. З них 5,1 млрд грн – це вже прострокована заборгованість, а 4,8 млрд грн – це нарахування з відстрочкою до сплати в червні", - розповіли у компанії.
 

При цьому в ОГТСУ зауважили, що в лютому та березні 2021 року рівень відборів газу облгазами на власні виробничі потреби збільшився у сім разів у порівнянні з січнем. Всього за два місяці, коли діяла відстрочка платежів, облгази відібрали з ГТС понад 1 млрд кубометрів газу для ВТВ. 

 
Коментарі (0)