ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГБорг вінничан за опалення та гарячу воду складає 150 мільйонів гривень

Борг вінничан за опалення та гарячу воду складає 150 мільйонів гривень

Крайній термін сплати за комунальні послуги минув 20 березня 2019 року. Але лише 49% вінничан розрахувалися за опалення та гарячу воду.
Крайній термін сплати за комунальні послуги минув 20 березня 2019 року. Але лише 49% вінничан розрахувалися за опалення та гарячу воду. 
 
Станом на сьогодні, населення вже заборгувало 148,5 мільйонів гривень за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання. Про це повідомляє прес-служба КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго». 
 
Фахівці підприємства пояснили, що від рівня розрахунку споживачів за послуги залежить рівень розрахунку підприємства з НАК «Нафтогаз Україна» за спожитий природний газ, який зараз на критичному рівні. 
 
Якщо до 1 квітня КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» не збільшить рівень розрахунку з НАК «Нафтогаз України», місто може залишитися без послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання. У підприємстві нагадують про необхідність вчасно сплачувати рахунки за спожиті послуги з  централізованого опалення та гарячого водопостачання, інакше на боржника чекає ряд санкцій. 
 
Разом із сумую боргу зростатимуть й штрафні санкції, які потрібно буде  додатково сплатити. 
 
При подачі позовної заяви до суду позивач  (в даному випадку теплопостачальне підприємство) сплачує судовий збір. Після прийняття рішення судом на користь позивача судовий збір стягується з боржника. Після прийняття судом рішення про стягнення з боржника заборгованості, справа передається в органи державної виконавчої служби (ДВС). Відповідно до Закону України «Про державне провадження» з боржника стягується виконавчий збір – 10% від суми боргу, що підлягає стягненню. 
 
Крім того, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми. 
 
Заборона виїзду та арешт майна: До боржників може бути застосовано заборону виїзду за кордон та накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно. 
 
Пеня: Законом «Про житлово-комунальні послуги» з 1 травня передбачено пеню за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг. За кожен день затримки з оплатою нараховуватиметься пеня в розмірі 0,01%.  Нарахування пені починатиметься з першого робочого дня після 20 числа (крайній термін сплати за комунальні послуги). 
 
Внесення до єдиного реєстру боржників: В Україні діє єдиний реєстр боржників https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors. Якщо боржник не сплачуєте за послуги вчасно та в повному обсязі, то автоматично потрапляєте до даного реєстру. 
 

Неможливість отримати субсидію: якщо ви матимете заборгованість за послуги понад 340 гривень, прострочену більше місяця,  субсидія на новий період 2019-2020 рр. призначатися не буде. 

 
Коментарі (0)