ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняБорги «Нафтогазу» зведуть нанівець реформи

Борги «Нафтогазу» зведуть нанівець реформи

Проблемою приватизації НАК «Нафтогазу» можуть стати борги компанії, які будуть тягарем для нових власників. За таких умов, експерти вважають, що «гріш ціна реформам», адже «Нафтогаз» залишиться неприбутковим.

 

Рішення про передачу НАК «Нафтогаз» в приватну власність є загалом правильним, адже компанія повинна була бути реформована вже давно. Її структура не прозора, що слугує відмиванню коштів. Більше того, компанія котра працює в одній з найприбутковіших галузей є збитковою. На цьому наголошує екс-уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, - повідомляє УНН.

«Компанії типу НАК «Нафтогаз України» ніде не існують в таких рамках і з такими повноваженнями як в нас. Ми давно мали його реформувати і взяли на себе такі зобов'язання перед ЄС ще в 2009 році. Це необхідно для того, щоб не було перехресного субсидування, бо на сьогодні так і є. У результаті, через цю компанію крадуть величезні гроші. Очевидно, що Прем'єр зараз має на увазі, і я це підтримую, що НАК «Нафтогаз» має бути так влаштований, як і європейські компанії. Там треба наводити порядок однозначно», - наголосив Богдан Соколовський.

Експерт вважає, що проблемою в питанні приватизації компанії можуть стати великі борги НАК «Нафтогазу», які будуть тягарем для нових власників.

«Треба дивитися, що має бути, адже будь-яка реформа на сьогодні впирається у величезні боргии компанії і їх хтось мусить платити, а отже їх треба переносити, що буде непросто. Є ще така дрібна деталь: до сьогоднішнього дня НАК «Нафтогаз» працює так само, як працював з моменту створення, тобто непрозоро і всі його використовували як «дійну корову». Дивно, щоб така нібито прибуткова галузь переживала таку неприбуткову компанію. У усьому світі такого немає, а у нас – є. «Нафтогаз» працює з мільярдами, а сама по собі компанія бідна», - констатував Богдан Соколовський.

За словами експерта, держава має всі важелі для того, щоб зробити компанію прозорішою.

«Якщо компанія не стане прозорішою, то гріш ціна таким реформам. Реально, на сьогодні держава може запобігти небажаним явищам. Ми нещодавно при попередній владі приватизували ті самі обленерго і що з того вийшло? Ще гірше стало, ніж було. Все залежить від того, як робити. Я сподіваюся, що буде зроблено нормально й прозоро, що дасть відповідний ефект», - розповів Богдан Соколовський.

Нагадаємо, Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк виступає за якнайшвидшу приватизацію НАК «Нафтогаз України» та підприємств, які належать компанії.

«Нафтогаз» - це тягар. І не просто тягар, це - абсолютно і повністю непрозоре чудовисько, яке контролює величезні грошові потоки, і яке, по суті, є квазі-міністерством фінансів. Я поділюся ідеєю, яка у мене є - приватизувати енергетичний сектор на прозорому аукціоні. Усі ці «Чорноморнафтогази» і багато інших енергетичних компаній, які є частиною «Нафтогазу». Приватизувати та припинити цю постійну корупцію, яка не припиняється у державному енергетичному секторі», - заявив Арсеній Яценюк. 

 
Коментарі (0)