ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаБорги перед «Укргідроенерго» щомісяця збільшуються на 300 млн грн

Борги перед «Укргідроенерго» щомісяця збільшуються на 300 млн грн

ДП «НЕК «Укренерго» заборгував ПрАТ «Укргідроенерго» за балансування об’єднаної енергосистеми країни понад 2.5 млрд грн, при чому щомісяця борг зростає на 300 млн грн

 

ДП «НЕК «Укренерго» заборгував ПрАТ «Укргідроенерго» за балансування об’єднаної енергосистеми країни понад 2.5 млрд грн, при чому щомісяця борг зростає на 300 млн грн. Про це йдеться в матеріалі Mind «Велика вода – 2021: як весняне водопілля позначиться на енергетиці».

«Усе більше гідроенергетика України працює не як постачальник дешевої електроенергії, а як головний центр із регулювання енергосистеми країни. Тобто все більше задіяні не звичайні гідроелектростанції – ГЕС, які просто пропускають крізь себе воду та дають електроенергію, а гідроакумулюючі станції – Київська та Дністровська ГАЕС.

Вони мають поблизу себе по два водосховища – нижнє й верхнє: якщо енергії в загальній системі мало, станції спускають воду з верхнього в нижнє – і дають додаткову енергію; якщо її забагато – вони забирають надлишки електроенергії, щоб перекачати воду з нижнього у верхнє водосховище», – пояснюється в статті.

В «Укргідроенерго» нарікають, що відпуск електроенергії для населення за 1 копійку в рамках ПСО й борги за балансування ставлять компанію у складне становище й загрожує її нормальному функціонуванню. Найближчим часом «Укргідроенерго» вимагатиме від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), щоб компанію поставили в перелік разом із «зеленою» генерацією, бо вона має право на першочергове відшкодування грошей за послуги балансування. 

Під час цього опалювального сезону «Укренерго» балансував енергосистему за допомогою енергоблоків, які можуть працювати на резервному паливі (газ), за допомогою імпорту електроенергії, і збільшуючи обсяги генерації на ГЕС і ГАЕС. Останні виробили на 45,2% більше електроенергії, ніж прогнозувалося.

Раніше генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота повідомляв, що до 2026 року планується збільшити частку гідрогенерації в енергобалансі до 15%.

«Наша стратегія розвитку до 2026 року передбачає збільшення частки гідрогенерації в енергобалансі до 15% – це те, що потрібно, щоб забезпечити дефіцит регулюючих потужностей, який сьогодні існує в нашій енергосистемі. Дефіцит на сьогодні становить 2500 МВт», – пояснював Сирота.

У стратегії компанії зазначена реконструкція гідроагрегатів наявних ГЕС/ГАЕС та будівництва нових балансуючих потужностей, зокрема, третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-6-7 гідроагрегатів та Канівської ГАЕС, а також будівництво Каховської ГЕС за рахунок кредитних коштів під держгарантії. 

 

 

 
Коментарі (0)