ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняБорги за газ «підривають» енергетичну безпеку України

Борги за газ «підривають» енергетичну безпеку України

Борги компаній-споживачів палива перед НАК «Нафтогаз» ставлять під загрозу енергетичну безпеку України. Через це газовий монополіст розпочав процес відключення найбільших боржників від газопостачання.

На думку голови правління «Нафтогазу» Андрія Коболєва, в умовах газового протистояння з Росією заборгованість компаній за спожитий газ становить серйозну загрозу для енергетичної безпеки держави. Про це «Україні Комунальній» повідомили в прес-службі НАКу.

«Сьогодні «Нафтогаз» дає чіткий сигнал: хто не платить за газ, той його не отримуватиме. Накопичування боргів за спожитий газ є неприпустимим», — наголосив Андрій Коболєв.

У прес-службі зазначили, що «Нафтогаз України» надіслала доручення про відключення від газопостачання ПАТ «Київенерго» та ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» до повного погашення заборгованості за спожитий газ. 
 
«Сумарна заборгованість цих двох компаній складає 2,6 мільярдів гривень або близько 13% загальної заборгованості субєктів господарювання перед «Нафтогазом» (19,75 мільярдів гривень)», – зазначили в прес-службі. 
 
Наразі заборгованість «Київенерго» перед «Нафтогазом» становить 1,85 млрд. грн. Після отримання попередження про відключення «Київенерго» перерахувало «Нафтогазу» 766 млн грн. у рахунок погашення заборгованості. «Зважаючи на це, «Нафтогаз» тимчасово призупинив процедуру відключення підприємств «Київенерго», – йдеться в повідомленні.
 
Харківська ТЕЦ-5 заборгувала близько 700 млн грн. Керівництво «Нафтогазу» сподівається, що після отримання попередження харківська компанія теж віднайде можливість розпочати погашення заборгованості. 
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», замість продуманих, системних і негайних дій, запроваджуються хаотичні, нелогічні заходи, які, мов постріли з крупнокаліберної зброї, наближають ЖКГ, а особливо теплоенергетику, до неминучої смерті.
 
Коментарі (0)