ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГБорги за комуналку списуватимуться з рахунків у банку автоматично - Мін'юст

Борги за комуналку списуватимуться з рахунків у банку автоматично - Мін'юст

Міністерство юстиції внесло зміни у нормативні акти, поширивши дію Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями. Це стосується й боржників за житлово-комунальні послуги.
Міністерство юстиції внесло зміни до своїх нормативних актів, поширивши дію Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів на усі категорії виконавчих документів, які передбачають стягнення коштів з боржників. Це стосується й боржників за житлово-комунальні послуги, про що повідомила пресслужба міністерства на своїй сторінці у соцмережі.
 
"Місяць тому, 6 квітня, набрав чинності наказ Міністерства юстиції України, яким внесено зміни до наказу Мін'юсту «Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів». З набранням чинності наказу положення цього Порядку щодо автоматизованого арешту коштів поширюватимуться на усі категорії виконавчих документів, які передбачають стягнення коштів з боржників – фізичних та юридичних осіб", - йдеться в повідомленні.
 
Також положеннями передбачено автоматизацію процесу отримання виконавцями інформації про номери рахунків боржників фізичних осіб та сум коштів, які наявні на таких рахунках.
 
"Таким чином, з прийняттям змін, стосовно усіх боржників може застосовуватися процедура автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках", - зазначають в Міністерстві.
 
Новий порядок автоматизованого списання боргів, стосується й боржників за житлово-комунальні послуги.
 
Як роз'яснюють в міністерстві, відповідно до законодавства України, звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації. Про звернення стягнення на майно боржника виконавець виносить постанову. Стягнення на майно боржника звертається в розмірі та обсязі, необхідних для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження, основної винагороди приватного виконавця.
 
Водночас в Мін'юсті визнають, що на сьогодні до інформаційної взаємодії, яка здійснюється за допомогою розробленого прикладного програмного інтерфейсу автоматизованої системи виконавчого провадження, здійснили підключення лише 7 банків, із понад 70 зареєстрованих в Україні.
 

Більшість із зареєстрованих банківських установ уже підключені до тестового середовища системи, ще близько десятка перебувають на стадії консультацій та попередніх налаштувань стосовно підключення до тестового середовища. 

 
Коментарі (0)