ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Боржників тепер можуть відключати від опалення

Боржників тепер можуть відключати від опалення

Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг дала добро на відключення взимку тепла в будинках українців, якщо ті заборгували за поставлені послуги

Нацкомісія з регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг дала добро на відключення взимку тепла в будинках українців, якщо ті заборгували за поставлені послуги.

Згідно умов Кодексу газотранспортних систем, НАК «Нафтогаз України» починаючи з 1 грудня цього року зможе доручати операторам ГРМ (облгазам) відключати тепломережі за борги. Відмова перекривати кран буде трактуватися регулятором не інакше як зловживання монопольним становищем.

Нафтогаз є єдиним оптовим постачальником газу для населення і тепломереж. За словами експертів, монополіст давно лобіював для себе таке право. Тепер воно у нього є.

За словами експертів, перш за все новий порядок стосується котелень - саме їм повинні будуть припинити постачати паливо облгази за розпорядженням НАКу за борги населення. Причому в зоні ризику практично все теплогенеруючі підприємства. З усіма наслідками, що випливають.

«Якщо від газу відключать теплоенерго, батареї стануть холодними в усіх будинках, дитячих садках, школах і лікарнях, які підключені до підприємства. А враховуючи, що Нафтогазу повинні все, то ризик відключення є практично у кожного. Наприклад, тільки по одному Київенерго заборгованість обчислюється мільярдами гривень. 100% розрахунок отримати зараз нереально. Борги утворюється в тому числі з-за поганої платіжної дисципліни простих споживачів, десь є заборгованості у бюджету по субсидіях та ін.», - розповів експерт енергетичного ринку Валентин Землянський.

Відкладати процес в довгий ящик газовий монополіст явно не збирається. За словами комерційного директора ПАТ «Харківгаз» Ірини Листовий, НКРЕКП вже зобов'язала операторів ГРМ укласти договори на виконання робіт з припинення газопостачання. Іншими словами, якщо протягом трьох днів після отримання рішення Нафтогазу про відключення, тепломережі не врегулює відносини з монополістом, облгази змушені будуть припинити поставки палива.

Як зазначив голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської ради при КМДА Олег Попенко, найчастіше заборгованість постачальника послуг виникає саме через погану платіжної дисципліни населення. За приблизними оцінками, борг рядових споживачів за житлово-комунальні послуги в столиці сягає 40 млрд грн. З іншого боку, як би старанно не платило домогосподарство, якщо є заборгованість безпосередньо у теплокомуненерго, ризик залишитися без тепла нікуди не дівається.

Причому нинішньою зимою ситуація тільки погіршиться. Підвищення ціни на газ, менше субсидій, пеня за прострочення в платіжках з 1 січня 2019 року - все це ніяк не сприяє своєчасному погашенню заборгованостей.

Експерти не виключають, що погрозами відключення тепла людей і теплокомуненерго змушують закрити борги, накопичені за попередні періоди. Цілком ймовірно, що для «остраху» НАК навіть дасть команду відключити пару-трійку споживачів, щоб переконати інших у серйозності своїх намірів.

Згідно положень закону «Про житлово-комунального господарства», Кодексу газотранспортної системи і т.д. постачальник має право обмежити споживачеві подачу газу, якщо той має борг, кажуть юристи. Схема дій така:

Постачальник передає претензію і попередження про майбутнє відключення.

Якщо борг не гаситься, відрізає споживача від труби.

Однак, до житлових будинків даний механізм не застосовується, а НАК «Нафтогаз» ініціює укладання договорів з реструктуризації заборгованості.

«Відключення від опалення в зимовий період, по суті є порушенням конституційних прав людини. Адже технічно перекрити тепло для окремих боржників неможливо, а провести масове відключення всього будинку при наявності заборгованості лише у пари абонентів постачальник не може - його просто завалять позовами від тих абонентів у яких немає боргів. Іншими словами, законодавчо таке право у постачальника є, але на практиці його майже неможливо застосувати», - розповіли юристи Асоціації ОСББ «Розвиток самоврядування».

 
Коментарі (0)