ГоловнаКоментаріВодопостачанняБраку води в Криму знайшли нове пояснення

Браку води в Криму знайшли нове пояснення

Водопостачання Криму зірване через непрофесійність самопроголошеної влади півострова. Українські чиновники зазначають, що частина споруд Північно-Кримського каналу були захоплені, але загарбники не змогли їх експлуатувати.

Вода через Північно-Кримський канал не надходить з України на півострів через непрофесійні дій фахівців, які «захопили» кримську частину споруд. Про це заявив голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Одарченко, - повідомляє УНН.

Він пояснив, що наповнення Північно-Кримського каналу водою, згідно з технологічним процесом, починається у другій декаді березня, і працює в такому режимі до грудня. Однак у цьому році робота каналу була порушена через непрофесійні дій нових керівників кримської частини каналу. Також він нагадав, що довжина каналу становить близько 400 км, з них 300 км пролягають по території Кримського півострова і 100 км – на території Херсонської області. Цей канал працює для наповнення водосховищ і зрошення угідь.

«У цьому році 19 березня були відкрите постачання води на Крим. Вона почала подаватися і (згідно технологічного процесу - ред.) паралельно почалося замочування русла каналу», - повідомив Юрій Одарченко.

«Після того, як відбувся референдум в Криму, почалося бандитське захоплення споруд Північно-Кримського каналу представниками тих людей, які називають себе владою. Наші люди там відсторонені від експлуатації. Після того, як загубилася можливість його технологічно обслуговувати, вода почала текти самопливом. Тому  на 200 км каналу вода тече сама - там поклони дозволяють. І хоча вода тече, але підняти її зараз на своїх насосних спорудах в них (у Криму - ред.) немає можливості. І тому після тих насосних станцій вода висихає, майже висохло русло каналу», - каже Юрій Одарченко.

Читайте також: Вода в Криму може стати дорожчою за бензин

Чиновник зазначив, навіть якщо кримчани знайдуть фахівців, які вже зараз змогли б працювати на каналі, то потрібен десь місяць на замочування каналу. І тільки після цього, за технологічним процесом, можна подавати воду.

«Перш за все, неподання води в Крим, це вина тих людей, які захопили спорудження Північно-Кримського каналу і не можуть їх експлуатувати», - підкреслив чиновник.

Також він повідомив, що Крим «демонстративно не бажає платити за воду», на сьогодні кримська сторона не уклала з Україною договір про подачу води і обслуговування каналу. Крім того, станом на 1 січня 2014 року, Крим заборгував за воду Україні кілька мільйонів гривень.

Також він зазначив, що погана експлуатація каналу впливає і на роботу Каховської ГЕС, через що втрачається значна кількість електроенергії.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, кримчани стурбовані новиною про відключення водопостачання. Україна, нібито, перекрила надходження води через Північно-Кримський канал. Держагентство водних ресурсів України розповсюдило не дуже виразне повідомлення, з якого не зрозуміло - перекрили чи ні воду Криму.

 
Коментарі (0)