ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоБудівельники масово позбавляються ліцензій

Будівельники масово позбавляються ліцензій

Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) почала активно відбирати у будівельних компаній ліцензії

Масові перевірки будівельних компаній дають перші плоди. Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) почала активно відбирати у будівельних компаній ліцензії. Що загрожує інвесторам заморозка будівництв. Дані є тільки по двом областям, але навіть вони вражають. За 9 місяців 2018 року ДАБІ призупинила або відкликала ліцензії 38 компаній:

У Рівненській області без ліцензій залишилося 10 компаній, і ще у 5-ти їх призупинили.

У Запорізькій області забрали ліцензії і виставили з ринку 23 будівельників, і більше 50-ти зробили попередження. Зобов'язали в короткі терміни усунути недоліки, які до речі виявили у 60% проінспектованих підприємств.

Забудовник є замовником виконання будівельних робіт, працюючи за договором генпідряду з профільними будівельними організаціями. Саме останні зобов'язані мати ліцензію і дозвіл на будівельні роботи, а забудовник - на всіх етапах контролювати якість їх виконання і дотримання термінів.

Як розповіли самі забудовники, отримання приписів щодо усунення недоліків або припинення дії ліцензій, в наслідок перевірок ДАБІ, пов'язані перш за все з розбіжностями наданої ліцензіатом інформації і фактичними даними. Це може стосуватися заявленої кваліфікації співробітників, неточностей у вказівці юридичної і фактичної адреси, кількості співробітників та ін.

«Для позбавлення будівельної організації ліцензії державним органом повинні бути серйозні порушення і невиконані приписи щодо їх усунення. Основні з них - відхилення від вимог будівельних норм і стандартів, проектної та технічної документації », - зазначив у розмові з UBR.ua директор з розвитку компанії Novobud В'ячеслав Павлов.

При цьому інвесторів заспокоюють - навіть якщо у компанії відкликали ліцензію, це не повинно стати трагедією. Усунувши всі неточності, через пару місяців, компанія може подати документи на поновлення ліцензії. Це, звичайно, при ідеальному сценарії.

Усувати недоліки можна і півроку. А потім, в залежності від кількості заявок на відновлення ліцензії (їх можуть бути десятки), комісія буде приймати рішення чи повертати дозволу (якщо нових грішків не знайдуть).

«Щоб не заплутати і не налякати потенційних покупців квартир, скажу, що є різні види ліцензій, як для компаній-підрядників по будівельним роботам, так і для виробників будматеріалів. При цьому немає ліцензії для самого забудовника, як замовника будівництва - йому видається Дозвіл на виконання будівельних робіт. Саме забудовник наймає компанії або окремих осіб з наявністю відповідної ліцензії. Тобто, покупець купує квартиру у замовника будівництва, на якого не поширюється ліцензування », - пояснив UBR.ua начальник відділу продажів міні-міста Svitlo Park Олександр Панфілов.

Можна змоделювати просту ситуацію: відбулося анулювання ліцензії у компанії-підрядника будівництва. Максимум, чим це може загрожувати - простий робіт терміном до двох місяців, поки не будуть усунуті неточності і не переоформлено ліцензію, якщо, звичайно, сам забудовник не побажає розірвати договір з таким підрядником. Таким чином, ліцензування не є глобальним ризиком для покупця залишитися без квартири. Але будівництво може затягнутися за часом.

Щоб мінімізувати власні ризики в роботі з недобросовісними підрядниками, в будівельній компанії, яка використовує служба технічного нагляду. В її функції входить інспектування об'єктів, що будуються, виявлення недоліків, підготовка розпоряджень генпідряднику і контроль їх усунення.

 

 
Коментарі (0)