ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняБудівництво «Північного потоку 2» суперечить багатьом міжнародним конвенціям

Будівництво «Північного потоку 2» суперечить багатьом міжнародним конвенціям

Будівництво «Північного потоку 2» суперечить багатьом міжнародним конвенціям і законам РФ, із конституцією включно.
Будівництво «Північного потоку 2» суперечить багатьом міжнародним конвенціям і законам РФ, із конституцією включно. 
 
Про це повідомив академік НАНУ Юрій Туниця під час конференції щодо проблеми будівництва «Північного потоку 2», передає УНН.
 
"Російська експертиза каже, що "потік" не відповідає законам Російської Федерації – всюди бачимо: невідповідність-невідповідність, протиріччя-протиріччя, тобто вони зараз працюють проти майбутніх поколінь Росії. Так само проект суперечить міжнародним конвенціям. І ця експертиза була проігнорована – вони не взяли її до уваги", - зазначив науковець.
 
За його словами, зокрема, згідно з аналізом проекту будівництво "Північного потоку-2" порушує положення Конвенції про біологічне різноманіття, Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, Гельсінської конвенції про захист морського середовища Балтійського моря, Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в трансграничному контексті. Крім того, експерти, за його словами, помітили порушення конституції РФ.
 
При цьому він додав, що масштабні будівельні роботи по "Північному потоку-2", зокрема, ведуться в Кургальському заказнику, територія якого підлягає особливому захисту.
 
У той же час, як нагадав представник НАНУ, українська, уже побудована, газотранспортна система займає 113 тис. га "найродючіших земель в Європі". За його даними, через українську "трубу" минулого року "Газпром" транзиту вав близько 90 млрд кубометрів газу, тоді як її потужність дозволяє прокачувати майже 170 млрд кубометрів.
 

Тож, як наголосив академік, будувати ще одну газотранспортну систему при вже існуючій, знову завдаючи величезного екологічного впливу природі, абсурдно. На його думку, цей проект – виключно "політична примха" РФ. 

 
Коментарі (0)