ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаБуславець представила комплекс кроків для виведення енергетичної системи України з кризи

Буславець представила комплекс кроків для виведення енергетичної системи України з кризи

Мінекоенерго планує укладення меморандуму з інвесторами про зниження "зеленого тарифу", перегляд паливного балансу Україні на основі оновленого балансу електричної енергії, перегляд фінпланів державних компаній і інвестиційних програм та інші кроки
Мінекоенерго планує укладення меморандуму з інвесторами про зниження "зеленого тарифу", перегляд паливного балансу Україні на основі оновленого балансу електричної енергії, перегляд фінпланів державних компаній і інвестиційних програм та інші кроки, які дозволять вивести енергетичну систему України з кризи.
 
Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики та захисту довкілля.
 
Ольга Буславець заявила, що енергетична галузь сьогодні перебуває в системній кризі, яка проявляється у фізичній і фінансовій розбалансованості. На її думку, фізична розбалансованість виникла, зокрема, через зменшення споживання електроенергії з жовтня минулого року внаслідок теплої зими і карантинних заходів; імпорт електроенергії з Білорусі і Росії, поставки з якої склали на суму приблизно  5 млрд гривень; накопичення на складах шахт і ТЕС надмірної кількості вугілля, на яке нема попиту; зростання генерації з ВДЕ з негарантованим графіком виробництва електроенергії, що створює значні ризики для роботи енергетичної системи.
 
На думку міністерки, фінансова розбалансованість виникла через надлишковий обсяг електроенергії та штучні адміністративні обмеження, що спотворило ціноутворення на ринку електричної енергії та спричинило збиткову роботу енергогенеруючих підприємств. У підсумку це призвело до того, що  ДП "Гарантований покупець" заборгувало підприємством з ВДЕ 7,5 млрд гривень, "Енергоатому" - 4 млрд. У свою чергу "Гарантований покупець" і АЕС не отримали від "Укренерго" 11,1 млрд гривень, а "Укренерго" від споживачів та електропостачальників – 5,3 млрд гривень. ТЕС останні 6 місяців закінчили зі збитками 3,1 млрд гривень, а гідроелектростанції не отримали від "Укренерго" і "Гарантованого покупця" 650 млн гривень.
 
Для того щоб виправити ситуацію, Міністерство енергетики та захисту довкілля вже затвердило новий Прогнозний баланс електричної енергії на 2020 рік і розробило ряд подальших кроків. 
 
Серед подальших кроків: укладення меморандуму з інвесторами про зниження "зеленого тарифу", зупинення будівництва нових сонячних та вітрових генеруючих потужностей по системі "зеленого" тарифу та перехід на конкурентну систему підтримку (аукціони). Крім того, щоб підвищити гнучкість енергосистеми і збільшити, у тому числі, частку генерації атомними станціями, планується надати оператору системи передачі право безоплатних обмежень «зеленої» генерації впродовж визначеної кількості годин. Водночас умови реструктуризації, як і тривалість таких обмежень, буде погоджено з інвесторами для уникнення ризиків арбітражів.
 
Також потрібен перегляд паливного балансу Україні на основі оновленого балансу електричної енергії, щоб визначити кількість вугілля, яка реально потрібна ТЕС. Паливний баланс планується розраховувати на 2-5 років, щоб можна було розробляти довгострокові програми розвитку вугільної галузі. Також планується усунути адміністративні обмеження на ринку електроенергії, щоб виробники не несли збитків через спотворені ціни, вдосконалити систему ПСО з перспективою переходу на європейську модель підтримки населення.
 

Крім того, планується перегляд фінпланів державних компаній і інвестиційних програм. Також планується надати гарантії повернення інвестицій для будівництва маневрених потужностей, які дозволять балансувати енергетичну систему. 

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
01 Травня 2020 p. 21:18
По-моєму , криза в Україні є постійною останні багато років. А ця тьотя, виходить, хоче вивести Україну із цього стабілього стану...
Коля Пухов
14 Травня 2020 p. 20:52
А щодо кризи, то криза в Україні є постійною і безперебійною останні багато років. А вниз котиться можна безкінечно.