ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГБуславець просить виділити 16 млрд з бюджету на підтримку ПЕК

Буславець просить виділити 16 млрд з бюджету на підтримку ПЕК

Т.в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець представила народним депутатам з профільного комітету Верховної Ради нагальні потреби паливно-енергетичного комплексу та сфери енергоефективності в засобах держбюджету на 2021 рік

Т.в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець представила народним депутатам з профільного комітету Верховної Ради нагальні потреби паливно-енергетичного комплексу та сфери енергоефективності в засобах держбюджету на 2021 рік. Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Засоби пропонується передбачити на енергоефективність, модернізацію шахт, захист коштів для виведення з експлуатації енергоблоків АЕС, погашення заборгованості по ЄСВ для вугледобувних підприємств, розрахунки по «зеленому» тарифу і погашення заборгованості на оптовому ринку е / е.

Енергоефективність залишається одним із пріоритетів Міненерго. Для програми «теплих» кредитів планується передбачити 150 млн грн.

Повідомляється, що за період роботи програми 850 тис. Учасників залучили понад 335 тис «теплих кредитів» на суму понад 8,6 млрд грн, за якими отримано відшкодування з держбюджету в обсязі понад 3 млрд грн. У 2020 році залучено майже 18 000 «теплих кредитів» на суму понад 1 млрд грн.

Міністерство також пропонує передбачити кошти для сплати частини внеску України до Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та навколишнього середовища. В бюджеті має бути передбачено 2 млн євро (69,5 млн гривень).

Виконання умов Меморандуму про взаєморозуміння з виробниками електроенергії з поновлюваних джерел також є одним з пріоритетних напрямків роботи Міністерства. Законом передбачено видатки з держбюджету на фінансову підтримку гарантованого покупця для оплати «зеленої» електроенергії в розмірі не менше 20% прогнозної вироблення електроенергії.

Передбачається виділити в держбюджеті на наступний рік 11,55 млрд грн. для того, щоб держава мала можливість виконувати свої зобов'язання перед інвесторами.

Особливу увагу Міненерго приділяє вугільної галузі. Ряд пропозицій спрямований на вирішення поточних і застарілих проблем.

Для державних вугледобувних підприємств пропонується виділити 1,4 млрд грн на погашення заборгованості по єдиному внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, яка накопичувалася з 2014 року.

У відомстві зазначають, що зростання заборгованості по ЄСВ призводить до порушення прав працівників на соціальний захист, зокрема до незарахування періоду роботи, за який не сплачено єдиний внесок, до страхового стажу, негативно впливає на розмір пенсій, лікарняних та інших виплат.

Крім того, Міністерство пропонує передбачити на модернізацію шахт 2 млрд грн. Це дозволить повністю оснастити 8 лав на 8 державних шахтах. Приріст видобутку вугілля дозволить зменшити собівартість вугільної продукції і навантаження на державний бюджет.

Міненерго пропонує погасити заборгованість, що виникла на оптовому ринку електроенергії. Верховна Рада в липні прийняла відповідний закон (№ 719-IX).

Для реалізації цього закону Міненерго пропонує надати Мінфіну право за рішенням Кабміну видавати облігації внутрішньої державної позики. Це дозволить фінансово оздоровити державні енергетичні компанії (НЕК «Укренерго», НАЕК «Енергоатом», «Укргідроенерго»).

Для захисту від інфляційних процесів коштів фінансового резерву, де акумульовано понад 5 млрд грн, призначеного для зняття з експлуатації атомних енергоблоків, пропонується виділити 785,4 млн грн - на придбання облігацій внутрішньої державної позики.

Таким чином, сумарно на потреби ПЕК відомство потребує близько 16 млрд грн.

Депутати погодилися з ініціативами Міненерго і пообіцяли свою підтримку для внесення і супроводу відповідних поправок в законопроект про Держбюджет-2021.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
29 Вересня 2020 p. 20:08
Спустошує кишені пересічних споживачів не плата за газ, а плата за воду. Плата за газ для квартир лише з газовою плитою в середньому 100 грн. на місяць, а за воду - 2000 - 2500 грн. на місяць. Приблизно, плата за воду у 20 разів(!) більша, ніж плата за газ. Отже , за рахунок постачальника компослуги треба встановлювати у квартирах не лічильники газу , а лічильники ВОДИ.