ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВБізнес закликає швидше ухвалити закон про відходи

Бізнес закликає швидше ухвалити закон про відходи

Бізнес акцентував увагу на питаннях, пов'язаних з управлінням промисловими відходами

 

Європейська бізнес-асоціація (EBA) закликала прискорити доопрацювання та ухвалення у другому читанні законопроекту № 2207-1-д "Про управління відходами", який просувається досить повільними темпами. Про це йдеться на сайті асоціації.

Важливо також залучити бізнес-спільноту до обговорення документа у рамках засідань Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування. "Європейська бізнес-асоціація сподівається на доопрацювання законопроекту № 2207-1-д до другого читання за участю представників спільноти. Водночас, враховуючи надзвичайну важливість рамкового закону, асоціація закликає не зволікати з його розглядом та прийняттям для подальшого розвитку секторальних напрямів у сфері поводження з відходами", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що експерти EBA ознайомились із фінальним текстом законопроекту, який отримали у робочому порядку. У ньому було враховано низку пропозицій асоціації, наприклад вилучення з його положень щодо можливості запровадження екологічного податку як альтернативи розширеної відповідальності виробника (РІВ). Бізнес же має кілька коментарів та пропозицій до поточного тексту документа щодо системи РІО, положень про перехід власності на відходи, повноважень органів місцевого самоврядування, визначення деяких термінів щодо типів відходів та іншого.

p align="justify"> Особливу увагу компанії-члени асоціації звернули на питання, пов'язані з управлінням промисловими відходами. Зокрема, бізнес привітав рішення виключити із сфери дії законопроекту операції з металобрухтом як таким, що є цінною сировиною для української промисловості. Однак у редакції документа з'явилося поняття "відходи металу", яке може призвести до розбіжностей у трактуванні законодавчих норм дозвільними та контролюючими органами, які можуть розуміти металобрухт як "відходи металу". Схожа проблема може виникнути і щодо застосування одночасно різних законодавчих вимог до побічних продуктів виробництва чорних металів (шлаків, шламу, окалини, скрапу тощо). До того ж, у новій редакції проекту не завжди враховується специфіка промислових відходів.

Наприклад — у питаннях попереднього зберігання відходів, обов'язків утворювачів таких відходів, вимог до видалення промислових відходів на полігонах тощо. Крім того, у проекті закону немає дієвих стимулів для компаній, які використовують вторинну сировину замість первинних ресурсів, що відповідає концепції циркулярної економіки. Документ міг би окреслити пріоритет вторинної сировини.

 

 

 
Коментарі (0)