ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЧастину ХАЕС планують перевести на односторонню подачу електрики до Польщі

Частину ХАЕС планують перевести на односторонню подачу електрики до Польщі

Один з енергоблоків Хмельницької атомної електростанції може почати працювати на експорт до Польщі

Один з енергоблоків Хмельницької атомної електростанції може почати працювати на експорт до Польщі.

Про це у Facebook повідомив представник президента в Кабінеті міністрів України Андрій Герус.

Також Герус прикріпив до своєї публікації в соцмережі фото наказу Міністерства енергетики.

Вивід одного з блоків АЕС з української енергосистеми, як повідомляється в публікації, відбувається під приводом реалізації проєкту "Енергетичний міст", який має на меті інтегрувати енергосистеми України та ЄС.

"Це ніяка не євроінтеграція, це робота лінії тільки в один бік - до Польщі. На сьогодні у нас вже стрімко зросла ціна, сьогодні вже виникають дефіцити електроенергії на ринку - на добу вперед такі дефіцити складають 5% -30%, на внутрішньодобовому ринку взагалі немає пропозиції е/е. Україна все більше починає імпортувати е/е зі Словаччини і Білорусі", - повідомив Герус.

Він додав, що в разі виведення енергоблоку Хмельницької АЕС з енергосистеми України ціна на електрику для українських споживачів може зрости.

Питання про "передачу" енергоблоку Хмельницької АЕС Герус піднімав під час засідання уряду 14 серпня.

Тоді у відповідь на заяву Андрія Геруса міністр енергетики Ігор Насалик відповів, що ніякої передачі енергоблоку Польщі не відбувається і ніякого наказу він не підписував, оскільки був у відпустці.

"Підсумовуючи, цього "Енергетичного мост " не буде. Якщо якийсь бізнес хоче продавати е/е в Європу, то не варто паразитувати на державних об'єктах, а варто спочатку побудувати новий об'єкт генерації, а потім з нього експортувати електроенергію - саме в такій послідовності", - додав Андрій Герус.

 

 

 
Коментарі (0)