ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаЧастка ВДЕ-генерації зростає на 100% в рік

Частка ВДЕ-генерації зростає на 100% в рік

Встановлена ​​потужність генерації ВДЕ в Україні зросла в 1,4 рази, а виробництво - в два рази

 

Встановлена ​​потужність генерації ВДЕ в Україні зросла в 1,4 рази, а виробництво - в два рази.

Про це повідомляє прес-служба НЕК «Укренерго».

Зокрема, частка вітрових і сонячних електростанцій в структурі виробництва електроенергії зросла вдвічі - з 3,3% до 6,8%.

Встановлена ​​потужність ВЕС і СЕС збільшилася на 1,9 ГВт (+ 41% в порівнянні з 2019 роком). При цьому, найбільше зросла встановлена ​​потужність СЕС, пік виробництва яких в весняно-літній період припадає на години денного зниження споживання і вимагає гнучких інструментів для їх балансування.

Балансування ВДЕ, переважно СЕС, в денні години, в «Укренерго» називають основною на сьогодні проблемою інтеграції ВДЕ в енергосистему України.

За прогнозами «Укренерго», зростання потужностей «зеленої» енергетики продовжиться в 2021 році, і буде рости її частка в загальній структурі виробництва електроенергії в Україні.

«У 2020 році оператором системи передачі і операторами систем розподілу сумарно було видано технічних умов на приєднання до мереж ОЕС України нового покоління ВДЕ встановленою потужністю 1374,95 МВт, з яких 1035,7 МВт - до мереж ОСП, де СЕС доводиться 78%. Тобто зростання потужностей по ВДЕ буде тривати і відповідно збільшувати частку ВДЕ в структурі виробництва електроенергії », - відзначають в« Укренерго ».

При цьому практично незмінною залишається встановлена ​​потужність теплової і гідрогенерації, які сьогодні є ключовими в покритті пікової і напівпіковий навантаження в Україні.

«Хоча саме теплова та гідрогенерація є ключовими інструментами регулювання, які сьогодні забезпечують можливість інтеграції ВДЕ в енергосистему і дозволяють компенсувати різкозмінних (стохастичний) режим її роботи, надаючи енергосистемі маневрові потужності», - відзначили в «Укренерго».

 

 

 
Коментарі (0)