ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Через борги Україна на межі зриву опалювального сезону

Через борги Україна на межі зриву опалювального сезону

У ряді українських міст своєчасний старт опалювального сезону під загрозою через борги 98 виробників тепла

У ряді українських міст своєчасний старт опалювального сезону під загрозою через борги 98 виробників тепла. Перелік боржників з більш ніж 60 міст «Нафтогаз» вивісив на своєму сайті. Експерт з енергетичних питань Дмитро Маруніча розповів, які існують головні загрози опалювального сезону і чи будуть українці з теплом цієї зими.

За словами експерта, основна загроза - це борги теплокомуненерго і розподільних газових компаній.

"Основна загроза, яка існує в даний час для проведення опалювального сезону, - це борги теплокомуненерго і розподільних газових компаній, а також борги за електроенергію різних суб'єктів. Тільки на газовому ринку борги на 100 мільярдів гривень, на оптовому ринку електричної енергії - більше 30 мільярдів гривень. " - заявив Д. Марунич.

Інші фактори, що впливають на проходження опалювального сезону, в цьому році, на думку експерта, сприятливі.

"Газа в сховищах більш ніж достатньо, вугілля досить. Роста споживання газу і електроенергії не очікується. Це дуже важливо. Інших ризиків для проходження опалювального сезону, крім фінансових, ні." - вважає Д. Марунич.

За словами спаціаіста, існують ризики з приводу погашення боргів. Зокрема, що «Нафтогаз» відмовить в номінації на газ окремим теплокомуненерго. Цей ризик суттєвий. Долгов дуже багато, а проблема системно не вирішується. Ймовірно, що ціни на газ для населення в цьому опалювальному сезоні виростуть. Все це в комплексі створює певні складнощі для проходження опалювального періоду.

"Якщо теплокомуненерго не заплатять« Нафтогазу », то він відмовить в номінації газу ТКЕ. Тобто в цьому випадку розподільчі компанії не мають права качати газ. У цьому випадку очікуються обмежені поставки газу на ТКЕ.« Нафтогаз »вже пригрозив можливим відключенням газу і обмеженням поставок в окремі населені пункти, якщо там не буде вирішена боргова історія. "- вважає експерт.

 

 
Коментарі (0)