ГоловнаНовини ЖКГТранспортЧеркаси планують придбати півсотні тролейбусів

Черкаси планують придбати півсотні тролейбусів

Мерія планує цього року придбати 45 тролейбусів, які коштують 90 мільйонів гривень.

Мерія планує цього року придбати 45 тролейбусів, які коштують 90 мільйонів гривень. 30 млн грн уже заплановані у міському бюджеті. Ще 30 млн грн міська влада планує отримати достроково від ПАТ «Азот» за викуплену земельну ділянку під хімічним підприємством. 

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Черкаської міськради.

Нагадаємо, що «Азот» придбав землю за понад 100 млн грн. Кошти мали надійти кількома траншами протягом трьох років. Решту грошей мерія планує отримати за рахунок кредитних ресурсів, лізингових схем чи співфінансування із державного бюджету.

«Я мав зустріч минулого тижня із власником «Азоту» Дмитром Фірташем. Ми домовилися, що в разі проведення тендеру і технічної можливості переможця забезпечити місто достатньою кількістю тролейбусів, Дмитро Фірташ готовий достроково уже цього року заплатити залишок суми за викуп земельної ділянки під «Азотом». Таким чином місто матиме можливість розрахуватися за придбані тролейбуси», - розповів міський голова Сергій Одарич.

До того ж, за його словами, відбулися певні зрушення у напрямку розвитку транспортної галузі в Кабінеті Міністрів України. В Уряді планують продовжити впровадження Програми реформування громадського транспорту. Ця програма передбачає співфінансування з боку держави на придбання нових тролейбусів і трамваїв. 

«Але впродовж останніх трьох-чотирьох років вона не фінансувалася. 2007 – це був єдиний рік, коли виділялося фінансування. Завдяки цій Програмі нам вдалося придбати два нові тролейбуси у 2007 році – 50 % заплатило місто і 50 % дала держава. У 2008 році так само планувалося, але держава вже коштів не дала. Зараз мова йде про відновлення цієї програми вже в цьому році. І я сподіваюся, що частину грошей на придбання тролейбусів також зможемо отримати як співфінансування із держбюджету», — говорить Сергій Одарич.
 
Він також повідомив, що держава має намір списати заборгованість по Пенсійному фонду, яка існує на усіх підприємствах електротранспорту в Україні. Відповідне рішення було прийняте під час колегії Міністерства транспорту та зв'язку України. Дано доручення підготувати документи і провести процедуру списання вже цього року.
 
Нагадаємо, КП «Черкасиелектротранс» має борг 12 млн грн перед Пенсійним фондом. За словами міського голови, природа цього боргу пов’язана не з роботою міста, а з тим,  що держава катастрофічно недофінансовувала перевезення пільгових категорій. Це визнає і Кабмін. Тільки по Черкасах за період із 2005 по 2011 роки держава фактично заборгувала 36 мільйонів гривень за пільгові перевезення. При тому, що борг комунального підприємства «Черкасиелектротранс» перед Пенсійним фондом становить близько 12 млн грн. 
 
«Тому я сподіваюся, що в травні-червні ця проблема вирішиться, і ми зможемо вивести все майно підприємства з-під арештів. До нас не приходитимуть щодня судові виконавці, які блокують рахунки підприємства і вимагають сплатити борги», - розповів  Сергій Одарич.
 
Анна Недогибченко
 
Коментарі (0)