ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаЧеркаські теплоенергетики роблять ставку на когенераційне обладнання

Черкаські теплоенергетики роблять ставку на когенераційне обладнання

У Черкасах за кошти кредиту ЄБРР встановлять три когенераційні установки. Перше обладнання вже надійшло, до кінця лютого тепловики очікують на ще дві установки.

Їх облаштують на котельнях по вулицях Онопрієнка, Сумгаїтській та Красовського. Планується, що когенераційне обладнання запрацює вже з липня, - інформує «Україну Комунальну» прес-служба Черкаської міської ради.
 
Микола Кушнір, головний інженер КП «Черкаситеплокомуненерго», переконаний, інвестиції окупляться за три роки. «Когенераційна установка виробляє електроенергію і як побічний продукт – тепло. Тому краще використовувати електроенергію, ніж спалювати дорогий газ, що ми купуємо у Росії» - пояснив Микола Кушнір.

За принципом когенерації працює і Черкаська ТЕЦ. Вона є одним з основних виробників електрики у Черкаській області.

Електроенергію, вироблену когенераційними установками, тепловики використовуватимуть на власні потреби, а лишки продаватимуть енергетичним компаніям. Для  цього комунальне підприємство отримало відповідну ліцензію.

У 2005 році на КП «Черкаситеплокомуненерго» вже встановили когенераційне обладнання. Це дозволило забезпечити підприємство електрикою власного виробництва на 50%. Придбання обладнання окупилося за кілька років.

«Ми в рік заробляли до 1,5 мільйона гривень завдяки тому, що виробляли електроенергію і тепло, а не купували газ. Це дозволило у ті часи утримати економіку підприємства на відповідному рівні. Переконаний, що за когенерацією майбутнє. В Європі уже давно використовують когенерацію для виробництва електрики та тепла» - розповів Микола Кушнір.

Тендер на постачання та встановлення когенераційних установок виграла українська компанія «Цепелін». Загалом у тендері брали участь дві фірми: одна з України, інша – з Франції.

 
Коментарі (0)