ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняЧернігів на порозі каналізаційної катастрофи

Чернігів на порозі каналізаційної катастрофи

Збитки, нанесені навколишньому природному середовищу, можуть скласти десятки мільйонів гривень.

Відомо, що стічна вода роз’їдає труби, перетворюючи сірководень, що міститься в ній, на сірчану кислоту: майже 8 кілометрів залізобетонних труб напірного каналізаційного колектора, які проходять від міста Чернігів у заплаві річки Десна до очисних споруд уже півстоліття, на деяких ділянках просто розчиняються в агресивному середовищі. А це весь час загрожує викидом неочищених стічних вод у  поки що чисту річку, яка дає 70% питної води для киян.

Про це розповів «Урядовому кур'єру» директор КП «Чернігівводоканал» Олександр Шкінь.

За його словами, працівники відповідної служби порушують цю проблему вже десяток років. Але коли за кілька останніх місяців колектор прорвало уп’яте, це стривожило і громадськість: зволікати з розв’язанням проблеми далі — означає наразитись на екологічну катастрофу.

«Досі вдавалося локалізувати аварії завдяки тому, що колектор має дві паралельні труби. Коли проривало одну — спрямовували стоки в іншу, яка перекачувала, звісно, менший обсяг каналізаційних вод, але все-таки це був контрольований процес, який давав час здійснити ремонтні роботи. А зараз ситуація дійшла критичної точки: якщо прорве обидві зношені й роз’їдені корозією труби одночасно (а цього можна очікувати в будь-який момент), без води залишаться і чернігівці, і кияни», - сказав Олександр Шкінь.

За словами посадовця, першим її відключать, бо не працюватиме каналізація (хоча взимку це зробити в повному обсязі — означає залишити приміщення без опалення, а гіршу ситуацію важко уявити), другі просто не зможуть вживати той небезпечний «коктейль», на який перетвориться деснянська вода.

До того ж збитки, нанесені навколишньому природному середовищу, можуть скласти десятки мільйонів гривень.

 
Коментарі (0)