ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаЧиновники планують рятувати енергетику за чужі гроші

Чиновники планують рятувати енергетику за чужі гроші

Українська енергетика є однією з найбільш енергозатратних в Європі. Для вирішення цієї проблеми Києву необхідно модернізувати цю сферу. Однак, це можливо лише за допомогою інвесторів, котрі не поспішають вкладати кошти.

Українська енергетика несе найбільші енерговитрати в Європі. Це ж стосується і транспортування енергоресурсів. Вирішити цю проблему можна лише за рахунок західних інвесторів. Таку думку висловила секретар Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войцицька, передає «Аналітична служба новин».

За її словами, модернізація вітчизняної енергетики потребує сотні мільйонів доларів.

«Тому ключове завдання: залучити інвесторів, які зможуть забезпечити фінансування проектів модернізації енергетичних активів. Суми на модернізацію вимірюються сотнями мільйонів доларів. І такі суми в сьогоднішніх умовах зможуть заплатити тільки західні інвестори. А їм потрібно час на якісне інформування та доступ до інформації про плановані об'єкти на приватизацію», - зазначила пані Войцицька.

Секретар Комітету ВР також наголосила, що ЄС побоюється вкладати кошти у реконструкцію енергетики України через непрозорість процесів приватизації.

«Як сказав один з представників Євросоюзу в розмові зі мною: в сьогоднішніх умовах непрозорої та швидкої процедури приватизації, у ній зможуть взяти участь лише інсайдери. Тобто ті ж олігархи, які мають свій менеджмент і контролюють вже зараз такі активи. Тому, рішення як для мене позитивне, але ключове питання - що буде далі? Які будуть наступні кроки? І як забезпечено залучення повноцінних інвесторів, які зможуть взяти на себе зобов'язання втілити їх докорінної модернізації енергетичних активів», - зазначила вона.

Читайте також: Підготовка до опалювального сезону: битву програно?

Однак, експерт все ж позитивно оцінює рішення уряду щодо припинення приватизації низки великих енергетичних об’єктів. Це, зауважує вона, може посприяти залученню професійних інвесторів у енергетику України.

«До такого рішення Кабміну ставлюся позитивно. Адже насправді ми, як країна, повинні перш за все ставити перед собою завдання не тільки наповнення бюджету від приватизації, але і залучення повноцінних професійних інвесторів, які зможуть провести модернізацію енергетичних об'єктів», - резюмувала Вікторія Войцицька.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Україні необхідно закачати в сховища ще близько 5 мільярдів кубометрів газу. Нинішніх запасів «блакитного» палива недостатньо для нормального проходження країною опалювального сезону. Тому Єврокомісія прагне до укладення другого «зимового пакету».

 
Коментарі (0)