ГоловнаКоментаріГазопостачанняЄвропа незадоволена кількістю палива в українських ПСГ

Європа незадоволена кількістю палива в українських ПСГ

Україні необхідно закачати в сховища ще близько 5 мільярдів кубометрів газу. Нинішніх запасів «блакитного» палива недостатньо для нормального проходження країною опалювального сезону. Тому Єврокомісія прагне до укладення другого «зимового пакету».

Зараз в газосховищах України зосереджено близько 13,5 млрд куб. м газу, але для нормального проходження опалювального періоду необхідно 19 млрд куб. м, повідомив єврокомісар з енергетики Мігель Аріас Каньєте, передають «РИА новости».

«Хоча ситуація трохи краще порівняно з минулим роком, тому що реверсні постачання почалися зі східної Європи в Україну, особливо через Словаччину, Україні ще потрібно заповнити газосховища мінімум до 19 мільярдів кубометрів, щоб підготуватися до зими. Нинішній рівень — 13,5 мільярда кубометрів. Їм (українським чиновникам, – ред.) потрібно закупити більше газу», — сказав пан Каньете.
 
Він заявив, що Єврокомісія сприяє прийняттю нового договору про поставки газу з Росії в Україну з жовтня 2015 року до 16 березня 2016-го.
 
«Комісія прагне до укладення другого «зимового пакету». Зрозуміло, що остання тристороння міністерська зустріч у Відні не привела ні до якого прогресу. Ми приїхали до Відня з проектом протоколу, який був узгоджений на рівні офіційних осіб при деяких невирішених питаннях. Але на міністерській зустрічі позиція змінилася і стало зрозуміло, що з обох сторін немає політичної волі погодити протокол. Тому комісія поінформувала «нормандську групу» про безвихідь ситуації на переговорах», — заявив єврокомісар.
 
 
Раніше Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин визнав, що Україні необхідно підписати договір на імпорт російського газу.
 
«Навіть всіма зусиллями, які робимо, пікові навантаження треба закривати всі з Росії. Тому, однозначно, маємо намір домовитися з росіянами, тому що договір на опалювальний сезон необхідний, і ми його підпишемо», - сказав пан Демчишин.
 
Міністр додав, що Україна очікує в кінці серпня провести наступний раунд тристоронніх газових переговорів з участю Росії і ЄС у Відні. Чиновник зазначив: проведені раніше зустрічі показують, що російська сторона також «досить позитивно дивиться на підписання нового «зимового пакету», але заважають політичні питання».
 
Коментарі (0)