ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняЧиста прісна вода в Україні стає рідкістю

Чиста прісна вода в Україні стає рідкістю

Україна входить в список країн, в яких фіксується нестача водних ресурсів

 

Україна входить в список країн, в яких фіксується нестача водних ресурсів. Ми займаємо 32-е місце з 40 країн Європи за цим показником - всього 4% території країни займають водойми. Запаси води поповнюються переважно за опадів. Тому аномальна спека, яку ми спостерігаємо все частіше в останні роки, тільки підсилює водний дефіцит. Тільки за останні десять років кількість опадів в Україні влітку зменшилася на 15-27%. А менша кількість води означає підвищення концентрації забруднення в ній. Про це в своєму тексті для ZN.UA пише Анна Даниляк.

Серед основних забруднювачів води виділяють ЖКГ (77%), потім промисловість (22), а сільське господарство посідає останнє місце в списку (0,5%) відповідно до підрахунків даних державної статистики.

Але є одна проблема. Ці цифри не відображають реального впливу сільського господарства на водне середовище. Офіційна статистика говорить, що сектор сільського господарства в Україні споживає близько 20% водних ресурсів. У той же час в ЄС близько 40% води йде на потреби агросектора, а в світі - 70%. Можна було б припустити, що ми ефективно використовуємо водний ресурс. Але це не так, адже частина господарств, наприклад, взагалі не зобов'язані враховувати і звітувати про використання води.

 

 

 

 

 
Коментарі (0)