ГоловнаНовини ЖКГПодіїЧому індексація пенсій з березня відбулась лише на 8%

Чому індексація пенсій з березня відбулась лише на 8%

Міністерство соціальної політики роз'яснило чому індексація пенсій з березня відбулась лише на 8%, хоча раніше йшлося про 13%.
Міністерство соціальної політики роз'яснило чому індексація пенсій з березня відбулась лише на 8%, хоча раніше йшлося про 13%.
 
Про це повідомила пресслужба Мінсоцполітики, пише "Україна Комунальна".
 
Мінсоцполітики зазначило, що це одне із найпоширеніших запитань.
 
"Розмір індексації розраховують за визначеною законодавством формулою, при цьому зважають на два показники: інфляція за попередній рік; зростання середньої заробітної плати за минулі три роки", - йдеться у повідомленні.
 
Зазначається, що у серпні 2023 року, коли велася робота над держбюджетом на 2024 рік, врахували прогнозний показник інфляції – 14,7%, проте за результатами року економіка продемонструвала кращі показники, отже темпи інфляції суттєво зменшились.
 
"Отже, індексацію обрахували з огляду на остаточні офіційні значення: інфляції – 5,1%; зростання середньої заробітної плати за 2021-2023 роки –  10,81%. Отже, її розмір змінився і тепер становить 8%. Проте ця цифра є вищою за показник зростання цін у 2023 році", - пояснили у міністерстві.
 
Нагадаємо, після індексації та перерахунку, мінімальна пенсія становить 2 725 гривень, найбільша - 23 610 гривень. 
 

Кабмін вирішив проіндексувати пенсії з 1 березня на 8%. При цьому Кабмін обмежив розмір індексації пенсій 1,5 тис. гривень, підвищення пенсій не може бути меншим за 100 гривень.  

 
Коментарі (0)