ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЧотири атомних енергоблоки сертифікували для роботи на ринку допоміжних послуг

Чотири атомних енергоблоки сертифікували для роботи на ринку допоміжних послуг

Загалом, вже 6 із 15 енергоблоків АЕС можуть надавати резерви (енергоблоки №1,2, 4 ЗАЕС та №1 ЮУАЕС, №1 та №2 ХАЕС)

 

НЕК «Укренерго» видала Запорізькій АЕС (енергоблок №4), Южно-Українській АЕС (енергоблок №1) та Хмельницькій АЕС (енергоблоки №1 та №2) Свідоцтва про відповідність вимогам до допоміжних послуг. Про це повідомила пресслужба Укренерго. 

Загалом, вже 6 із 15 енергоблоків АЕС можуть надавати резерви (енергоблоки №1,2, 4 ЗАЕС та №1 ЮУАЕС, №1 та №2 ХАЕС), а загальний сертифікований обсяг резервів підтримання частоти (РПЧ) атомних станцій зріс втричі – з ±40 до ±120 МВт. Забезпечення достатніх обсягів саме РПЧ – одна з ключових вимог для синхронізації ОЕС України з континентальною мережею Європи ENTSO-E. Резерв підтримання частоти (РПЧ) належить до автоматичних резервів, що спрацьовують дуже швидко (до 30 с) при мінімальному відхиленні частоти без команди диспетчера. Вони використовуються для того, щоб зупинити зміну частоти електричного струму в енергосистемі та не допустити аварійних значень такої зміни. 

«Специфікою українських АЕС є те, що вони призначені для роботи в базовому режимі. Вони не здатні швидко змінювати генеруючу потужність на значну величину, тобто не призначені для маневрування. Водночас електрогідравлічна система регулювання турбіни (ЕГСР) на енергоблоці АЕС дозволяє за короткий час збільшити або зменшити її оберти та змінити генеруючу потужність у межах ±2% (20 МВт) від номінальної потужності (1000 МВт). Такі зміни безпечні та не суперечать правилам ядерної безпеки та роботи АЕС в цілому», – йдеться у повідомленні.

 

 

 
Коментарі (0)