ГоловнаНовини ЖКГНовини ЖКГЦіна на газ для українців може підскочити до 700 доларів – Богатирьова

Ціна на газ для українців може підскочити до 700 доларів – Богатирьова

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Раїса Богатирьова прогнозує, що ціна на газ у 2012 році може зрости до 700 доларів США.
Секретар Ради національної безпеки і оборони України Раїса Богатирьова прогнозує, що ціна на газ у 2012 році може зрости до 700 доларів США. Про це інформує сайт РНБОУ з посиланням на журнал «Віче».
 
Відповідаючи на запитання про те, чому газова угода з Росією стала загрозою національній безпеці України, Богатирьова зазначила: «Як відомо, ціна на газ для України у контракті 2009 року прив’язана до ціни на нафту, яка визначається кон’юнктурою світового нафтового ринку. Ми бачимо наскільки був нестабільний цей ринок впродовж 2011 року під впливом подій на Близькому Сході та у Північній Африці. На перший погляд, напруженість навколо Ормузької протоки не зачіпає Україну. А якщо поглянути глибше, то неважко зрозуміти, що у випадку розгортання військового сценарію протягом найближчих місяців світ очікуватиме стрибок нафтових цін, який призведе до росту ціни кошика нафтопродуктів.
 
Через контрактну формулу це викличе зростання ціни газу в 4-му кварталі цього року. І тоді нинішня ціна на газ в 516 доларів за 1000 куб.м. (без урахування знижки) може трансформуватись зовсім в захмарну. Якщо навіть ціна нафти не досягне 200-250 дол. США за барель, як це прогнозують деякі зарубіжні аналітики, а вийде на максимум 2008 року - близько 150 дол. США, то ми отримаємо ціну на газ під 700 дол. США за 1000 кубометрів».
 
Водночас, з її слів, спотові ціни (за якими товар продається з негайною оплатою - Ред.) на газ у Європі на початок року, за даними російських джерел, становили 290-300 дол. США.
 
«При нинішньому рівні ціни на імпортований Україною газ (416 доларів США) переплата складає 116-126 доларів США за 1000 кубометрів. Якщо, наприклад, ми погодимося взяти 52 млрд кубометрів газу, як це пропонує «Газпром», то щорічна переплата досягне 6-6,5 млрд. доларів США. Це можна порівняти з річним обсягом зарубіжних інвестицій в Україну», – сказала Раїса Богатирьова.
 
Джерело – ZAXID.NET
 
Коментарі (0)