ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЦіна за кубометр українського газу не може перевищувати 4,5 гривні - Експерт

Ціна за кубометр українського газу не може перевищувати 4,5 гривні - Експерт

У нинішнього уряду, як і у попередніх Кабмінів, немає чіткої і зрозумілої тарифної політики

 

У нинішнього уряду, як і у попередніх Кабмінів, немає чіткої і зрозумілої тарифної політики.

Про це, в бесіді з політологом, співзасновником Українського інституту майбутнього Юрієм Романенко, заявив економіст Віктор Скаршевський, - передає Хвиля.

«Якщо брати той же ринок газу, то, починаючи з періоду проголошення Незалежності, він весь час переформатувався. Те можна було приватизувати, то не можна було приватизувати різні мережі, в тому числі, газотранспортні, за розподілом, яке відповідають за доставку людям. Зараз вже, ніби як, не можна. То був один оператор, то багато операторів », - пояснив економіст.

За його словами, в кінцевому підсумку Україна підписала асоціацію з Євросоюзом, в якій є стаття 269, яка говорить про те, що все житлово-комунальні послуги - поставки газу і електроенергії, повинні формуватися на відкритому ринку без втручання держави

«Такі зобов'язання взяла на себе Україна в третьому енергопакет з Євросоюзом. Ці ринкові, вибачте на слові, ціни і тарифи прописані практично у всіх меморандумах з МВФ, в тому числі, і в поточному », - пояснив Скаршевський.

Як зазначив експерт, також це прописано і в п'ятому кредитній угоді, яке вже при нинішній владі було проголосовано і ратифікована Верховною Радою, в кредитній угоді між Україною і ЄС.

«Виходить, що в уряду повністю зв'язані руки для проведення якоїсь суверенної політики. Незважаючи на те, що "Укргазвидобування" видобуває близько 14 мільярдів кубометра газу, який у неї викуповує "Нафтогаз" за ціною 2 гривні 88 копійок, населенню паливо продається по 6 гривень 86 копійок - в два рази дорожче», - підкреслив Скаршевський.

«З усіма надбавками український газ коштує в межах від 4 до 4,5 гривень за кубометр. Але так як у нас є міжнародні зобов'язання, а уряд не може або не хоче їх порушувати, то тимчасово встановили верхню межу 6 гривень 99 копійок за кубометр до 31 березня цього року. По суті, в уряді систему не змінюють, законодавство не переглядають, через що ризики подальшого підвищення залишаються. Адже, якби продавали газ за ринковою формулою, то зараз він коштував би близько 10-12 гривень для кінцевого споживача », - резюмував економіст.

 

 

 
Коментарі (0)