ГоловнаГоловнеГазопостачанняЦіни на газ у Європі сягнули максимуму

Ціни на газ у Європі сягнули максимуму

Біржові ціни на газ в Європі піднялися майже до 400 дол. за тисячу кубометрів.

Це є максимумом, принаймні, з початку весни, - інформує «Інтерфакс».

За даними агенства, на півночі Європи газ продавався за 370-380 дол. за тисячу кубометрів, а 29 жовтня у Франції паливо піднялося в ціні до 397 дол. за той же об'єм.

Відзначимо, дорожче газ коштував лише в січні 2009 року під час російсько-української газової війни і в лютому 2012 року на тлі аномально холодної зими в Європі.

Підвищення біржових (спотових) цін на газ вигідне «Газпрому», одному з найбільших постачальників палива в ЄС. Російська монополія постачає європейським партнерам газ по трубопроводах і продає його за фіксованою ціною, яка не залежить від спотової. Коли спотові ціни набагато нижчі цін «Газпрому», європейські компанії починають тиснути на російську сторону з метою переходу до більш вигідного для них ціноутворення.

За останній рік «Газпром» пішов на поступки по вартості палива цілому ряду європейських партнерів, у тому числі французькій GDF Suez, німецькій Wingas, словацькій SPP, турецькій Botas і іншим. У жовтні 2012 року чеський підрозділ німецького енергоконцерну RWE Transgas - оголосив, що виграв у «Газпрому» суд з приводу пункту в контракті «бери або плати» («take-or-pay»), що припускає оплату навіть не спожитого газу у разі істотного скорочення поставок.

 
Коментарі (0)