ГоловнаНовини ЖКГСтатистикаЦіни на овочі «борщового набору» за останній місяць зросли на 78,3%

Ціни на овочі «борщового набору» за останній місяць зросли на 78,3%

Ціни на овочі борщового набору – капусту, картоплю, моркву, буряк та цибулю за останній місяць зросли на 78,3% порівняно з березнем, повідомляє Державна служба статистики України.

Ціни на овочі борщового набору – капусту, картоплю, моркву, буряк та цибулю за останній місяць зросли на 78,3% порівняно з березнем, повідомляє Державна служба статистики України.

"Буряк і цибуля подорожчали до 3,7 гривень за кілограм, а капуста, картопля і до 6,8 гривень за кіло. Така однакова ціна, яка змінилася дуже раптово, змушує думати, що це картельна змова виробників", - розповів Gazeta.ua директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко
 
Таке подорожчання вже було восени 2015 року, коли фермери зібрали врожай і замість того, щоб його продавати, вони закладали його на склади й чекали, коли подорожчає.
 
"Подорожчання борщового набору — зговір між компаніями, які мають великі овочесховища. Вони спеціально притримують овочі, щоб потім ще більше підняти ціну. Ця ситуація була прогнозована ще восени. Тоді ми спостерігали, що дрібні фермери масово продають свої овочі і ціна на них не підвищується. Вона була стабільною і навіть падала і лише з грудня почала зростати. Тоді було відчуття, що великі виробники своє відіграють.
 
Що буде з ціною на овочі невідомо. Ніхто не облікує скільки врожаю залишилось. "Якщо є 3-5 компаній, в яких залишився врожай, вони можуть повторити експеримент з гречкою, тобто ціну підняти ще більше", - каже Дорошенко.
 
Овочі погано перенесли зиму. Більшість картоплі згнило, морква підсохла і стала неякісна. Ціна почне знижуватись лише всередині червня, коли почне з'являтися новий урожай.
 
Коментарі (0)