ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЦього річ Польща продасть в Україну близько 800 млн кубів газу

Цього річ Польща продасть в Україну близько 800 млн кубів газу

Найближчим часом польська нафтогазова компанія (PGNiG) має намір збільшити обсяги продажів природного газу в Україну.

Найближчим часом польська нафтогазова компанія (PGNiG) має намір збільшити обсяги продажів природного газу в Україну. 

Польська нафтогазова компанія (PGNiG) за результатами 2017 року планує продати в Україну загалом 800 млн кубометрів газу. У найближчій перспективі компанія планує збільшити обсяги продажів в Україну. 

Про це повідомив заступник голови правління PGNiG з торговельних питань Мацей Возняк  під час українсько-польського газового форуму в рамках III Енергетичного конгресу у Вроцлаві, передає Укрінформ.

“Сподіваюся, що в цьому році обсяги газу, проданого з Польщі в Україну, становитимуть принаймні 800 млн кубометрів. Беручи до уваги імпортні потреби України - близько 10-ти млрд кубометрів на рік - це приблизно 8%, що на перший рік нашої діяльності в Україні дуже непогано”, - заявив Возняк.

Заступник голови PGNiG зазначив, що обмеженням для продажу газу з Польщі в Україну є нинішнє газове сполучення між обома країнами, максимальні потужності якого становлять на сьогодні 1.5 млрд кубометрів. Він висловив сподівання, що поки не буде збудовано новий газовий інтерконектор (потужність 5-7 млрд кубометрів — ред.), український та польський оператори трубопроводів Укртрансгаз та Gaz-System, принаймні на перехідний період, запропонують послуги віртуального реверсу.

“Це можливо. PGNiG це часто застосовує на газопроводах в Європі, на нашому газопроводі в Польщі, яким газ з Росії постачається на захід Європи”,- повідомив Возняк.

Заступник голови PGNiG зазначив, що польська компанія також розглядає можливість постачання свого газу в Україну через Словаччину.

Він пояснив, що у Польщі ще немає безпосереднього газового сполучення з Норвегією (у червні прем’єри Польщі й Данії підписали меморандум про будівництво Baltic Pipe — ред.), а тому PGNiG висилає газ з власних концесій на норвезькому континентальному шельфі в Північному морі до Німеччини. 

“Ми маємо в Німеччині власну компанію PST (PGNiG Supply & Trading), яка торгує нашим газом з Норвегії в Європі. Але вона також може продавати цей газ до України через Чехію і Словаччину. У такому разі можливість постачання польського газу до України була б ще більшою”, - підкреслив Возняк.

Він додав, що PGNiG змогла б поставити через Словаччину в Україну стільки газу, скільки потребуватимуть клієнти в Україні.

Представник польської компанії дуже позитивно оцінив функціонування газового ринку в Україні.

“Я під великим враженням від функціонування газового ринку в Україні з торговельної точки зору. Він набагато динамічніший, ніж багато ринків у країнах Західної Європи. Тут є місячні контракти з дуже хорошою маржею, що спонукає багатьох світових трейдерів бути на українському ринку”, - зазначив Возняк.

За словами заступника глави PGNiG, його компанія “намагається запропонувати найкращу можливу ціну, аби здобути клієнтів в Україні”.

Возняк підкреслив, що підписана угода між PGNiG та Укртрансгазом про використання польською компанією газотранспортної системи України, про що стало відомо напередодні, дає польській компанії “більшу еластичність в оперуванні на газовому ринку, де планується розширити свою присутність”.

Заступник голови PGNiG поінформував, що станом на сьогодні найбільшим клієнтом польської компанії в Україні є ERU Trading (Energy Resources of Ukraine). Крім того, польська компанія торгує також з Нафтогазом України. PGNiG виграв один із тендерів на постачання в Україну технічного газу для підтримання тиску в газопроводах і газосховищах.

 

 
Коментарі (0)