ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняДанія може заблокувати будівництво «Північного потоку-2»

Данія може заблокувати будівництво «Північного потоку-2»

Найближчим часом датський парламент розгляне законопроект, який може завадити Москві прокладати свою ГТС через данські територіальні води.

Найближчим часом датський парламент розгляне законопроект, який може завадити Москві прокладати свою ГТС через данські територіальні води.

Новий законопроект дозволить Данії заблокувати будівництво газотранспортних систем у своїх територіальних водах з міркувань безпеки, підтримує як уряд, так і головні опозиційні партії.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на EUObserver.

До цього часу в країні враховувалися лише екологічні аспекти при розгляді заявки на побудову російської ГТС в данській акваторії. Але новий закон передбачає, що після його ухвалення Копенгаген у таких випадках буде зважати також на питання безпеки, зовнішньої політики, оборони, а також на політичні занепокоєння, перш ніж давати свою згоду.

Закон може почати діяти вже з січня 2018 року. Але лишається не відомим, чи досить це швидко, щоб заблокувати будівництво російського "Північного потоку-2".

Міністр енергетики Данії Ларс Крістіан Ліллехольт зауважив, що Москва вже проклала через данські територіальні води "Північний потік". І друга його гілка, згідно з проектом, повинна проходити тим же маршрутом.

"Але часи змінилися", - додав данський міністр.

"Політичні умови у світі змінилися. І я дуже радий, що парламент і уряд тепер мають можливість врахувати аспекти безпеки, оборони і зовнішньої політики, маючи справу з такими заявками", - сказав Ліллехольт.

Нагадаємо, що Єврокомісія вважає, що "Північний потік-2" може нашкодити і Євросоюзу. Адже його побудова може спричинити збільшення імпорту російського газу, що посилить енергетичне домінування Росії в Європі і завадить диверсифікації поставок.

Також як повідомлялося раніше,  згідно з розрахунками експертів угорського аналітичного центру REKK, сценарій поставок газу по "Північному потоку-2" може призвести до збільшення розриву між цінами на газ у Західній і Східній Європі до 2020 року.

 

 
Коментарі (0)