ГоловнаПослугиФінансування ЖКГДарчий або заповіт: що краще

Дарчий або заповіт: що краще

Коли настає час передавати житлоплощу рідним, власник намагається вибрати найбільш оптимальний варіант

Коли настає час передавати житлоплощу рідним, власник намагається вибрати найбільш оптимальний варіант. Адже він бажає звести до мінімуму складнощі з документами, позбутися значних витрат. Проте, цей процес не такий і простий. Щоб все пройшло грамотно і за законом, бажано заручитися допомогою юриста. Наприклад, через адвокатське об'єднання Altexa. Фахівці розкажуть про всі моменти і допоможуть вибрати краще рішення серед двох популярних — скласти заповіт чи передати нерухомість в дарування.

А поки ми розберемося, що краще — дарча чи заповіт.

Особливості договору дарування

Якщо потрібно передати житло людині якомога швидше, однозначно варто віддати перевагу дарчій. Договір укладається письмово, підписується сторонами, після чого його можна відправляти на реєстрацію прав власності. Важливий плюс в тому, що при передачі дарчі близькому родичеві податок оплачувати не треба.

Але є і негативна сторона такого документу. Ці мінуси мало хто бере до уваги:

  1. Договір дарування можна оскаржити в суді і визнати недійсним, якщо на те є вагомі підстави.
  2. Якщо житло перебуває у власності подружжя, чоловік або дружина може подарувати свою частину лише за письмової згоди другого власника. Коли такого документа немає, всі зусилля будуть марні.

Що стосується першого недоліку, в цілому договір дарування скасувати вкрай складно. На те повинні бути дійсно серйозні підстави. Але якщо така ситуація назріває, одержувачу краще підготуватися до судового розгляду і замовити послуги адвоката.

Експерти все ж радять літнім людям, які до кінця не впевнені в своєму потенційному одержувачі спадщини, оформляти заповіт. Зараз дізнаємося докладніше і про цей документ.

Заповіт: що потрібно враховувати

Заповіт — особисте розпорядження людини на випадок смерті. Спадкування вступає в силу лише тоді, коли спадкодавець помирає. Але після складання заповіту власник спокійно продовжує користуватися своїм майном на власний розсуд.

Інші важливі особливості документа:

  • заповіт можна скасувати або змінити, якщо цього захоче сам спадкодавець;
  • кожен наступний заповіт робить попередній недійсним;
  • документ піддається змінам скільки завгодно разів.

Потрібно ще пам'ятати, що є поняття обов'язкової частки у спадщині. Його гарантує закон для переліку спадкоємців. У цей виняток входять малолітні діти, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатний чоловік (дружина) або батьки.

Головні відмінності

Навіть з урахуванням однакової мети використання документів, у заповіту і дарчої багато відмінностей:

  1. Дарчу ніколи не складають в односторонньому порядку. До нотаріусу повинні прийти і власник, і одержувач. У випадку з заповітом спадкоємець навіть може не підозрювати про свої права.
  2. Після оформлення договір потрібно зареєструвати, щоб власник змінився законно. Якщо мова йде про заповіт, вступ до права триває довго.
  3. Спадкодавець має право змінити своє рішення і переоформити заповіт.

В цілому нюансів багато. Якщо ви не знаєте, чому віддати перевагу, однозначно зверніться за допомогою до юристу.

 

 

 
 
Коментарі (0)