ГоловнаНовини ЖКГОСББДенис Шмигаль анонсував проведення енергомодернізації 5 тисяч багатоквартирних будинків

Денис Шмигаль анонсував проведення енергомодернізації 5 тисяч багатоквартирних будинків

Віце-прем'єр-міністр - міністр розвитку громад і територій анонсував часткове проведення енергомодернізації 5 тисяч багатоквартирних будинків і повну енергомодернізації від 700 до 1 тис. будинків в Україні у 2020 році
Віце-прем'єр-міністр - міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль анонсував часткове проведення енергомодернізації 5 тисяч багатоквартирних будинків і повну енергомодернізації від 700 до 1 тис. будинків в Україні в 2020 році, повідомляє "Інтерфакс-Україна".
 
В межах найближчих двох тижнів буде засідання наглядової ради і ради донорів Фонду, де будуть прийняті рішення, які змінять існуючі умови фінансування заходів щодо поліпшення енергоефективності для житлових будинків по об'єднаннях співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) по пакетам "А" і "Б" (повна і часткова енергомодернізації відповідно).
 
"За нашими розрахунками можливий обсяг за меншим пакету складає 5 тис. будинків в рік. Ми опитали компанії, що працюють на ринку, і вони відповіли, що це можливо. За великим пакету - це від 700 до 1 тис. будинків", - додав віце -прем'єр.
 
Він зазначив, що для того, щоб енергомодернізіровать понад тисячу будинків, є потреба в створенні великої кількості нових робочих місць, що теж є метою уряду.
 
"Тисяча будинків - це хоч і безпрецедентний захід за часи незалежності але це критично мало з погляду житлового фонду України", - поскаржився Шмигаль.
 
Віце-прем'єр пояснив, що європейські донори не беруть формулу top-down, так як з цього підходу ініціатором енергомодернізації виступає комунальне підприємство, яке без згоди власників ОСББ модернізує будинку.
 
"Європа розглядає це як схему з високим ризиком корупції. Європа хоче ініціативу від людей, то є ОСББ - це основа. Ми з цим погодилися і є компромісне рішення", - додав він.
 

За словами віце-прем'єра, передбачуваний механізм буде таким: ОСББ збирається, виносить перше рішення, проводить енергоаудит, складає кошторис, звертається до підрядника, підрядник отримує кредит, робить модернізацію за свої кошти, частково або із залученням співфінансування, а далі йде відшкодування від Фонду і власний внесок від ОСББ. 

 
Коментарі (0)