ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняДепутати готують нові штрафи для забудовників

Депутати готують нові штрафи для забудовників

Законопроєкт №5877 щодо посилення відповідальності у сфері містобудівної діяльності був зареєстрований у Верховній Раді 1 вересня, але лише 6 вересня стали доступні документи до нього.

 

Законопроєкт №5877 щодо посилення відповідальності у сфері містобудівної діяльності був зареєстрований у Верховній Раді 1 вересня, але лише 6 вересня стали доступні документи до нього.

Як зазначають його автори, встановлені чинним законодавством розміри штрафів на сьогоднішній день є неспівставними з масштабами можливих збитків в результаті вчинення протиправних дій, тому вони потребують перегляду і збільшення. Крім того, на практиці довести провину, наприклад, сертифікованих осіб майже неможливо, що пояснюється недосконалістю чинного законодавства.

У зв'язку з цим, депутати пропонують збільшити штрафи за проведення підготовчих будівельних робіт (від 17 тис грн до 25,5 тис грн), за будівництво будівель без документів (до 4 поверхів – від 34 тис. грн до 42, тис. грн; від 5 поверхів – від 51 тис. грн до 59,5 тис. грн; за будівництво висоток і торгових центрів – від 68 тис. грн до 76,5 тис. грн). Штрафи за продаж квартир у будинках, які не прийняли в експлуатацію будуть від 17 тис. грн до 85 тис. грн в залежності від поверховості будинку. Окремими статтями передбачені і штрафи для посадових осіб, які допустили це порушення.

Якщо проєктувальник передав документацію, яку розробили з порушенням будівельних норм (невірне визначення класу наслідків, порушення зі створення безбар'єрного середовища для осіб з обмеженими можливостями, відсутність у проєкті приладів обліку води та тепла), то архітектора або інженера-проєктувальника можуть оштрафувати від 34 тис. грн до 51 тис. грн.

 

Якщо в результаті будівництва забудовник зніс пам'ятник архітектури, або на будівництві було зафіксоване порушення правил охорони праці, промислової або пожежної безопансості, в такому випадку передбачається штраф до 170 тис. грн, в разі невиконання рішення про тимчасовий арешт об'єкта – доведеться заплатити до 85 тис. грн штрафу. Також автори законопроєкту пропонують карати тюремним строком за будівництво на землях в охоронних зонах, історико-культурного призначення та інше терміном до двох років. Якщо будівництво призвело до тяжких екологічних або технологічних наслідків, то в цьому випадку можливий арешт до 5 років.

Автори законопроєкту вважають, що його прийняття збільшить відповідальність у сфері містобудівної діяльності.

Тим часом в експертному середовищі встигли вже розкритикувати цей документ. Зокрема, експерт з містобудування Георгій Могильний запитав, як можна по КоАП накласти арешт на незаконне будівництво, якщо забудовником є юридична особа, а не фізична або ФОП?

"І це не арешт в рамках кримінальної справи, він накладається шляхом складання протоколу і його порушення - це адміністративне правопорушення, відповідальність за яке встановлюється новою статтею", - зазначив він.

У свою чергу юрист Ростислав Кравець у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" заявив, що законопроєкт №5877 може внести дисбаланс між гілками влади. Так, на його думку, накладення штрафів та арешт об'єктів будівництва з боку виконавчої влади несе масу небезпек, оскільки це функція судової. При цьому зростання суми штрафів насправді збільшує корупційні ризики. І по факту не вирішує проблему системно, "надаючи чиновникам можливість і далі заробляти", прокоментував юрист.

 

 

 
Коментарі (0)