ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГДепутати хочуть штрафувати за перевищення цін на житло, транспорт та комуналку

Депутати хочуть штрафувати за перевищення цін на житло, транспорт та комуналку

Існує нагальна потреба у законодавчому врегулюванні питання підтримання цінової стабільності в умовах правового режиму воєнного стану

 

Існує нагальна потреба у законодавчому врегулюванні питання підтримання цінової стабільності в умовах правового режиму воєнного стану

4 квітня 2022 року на сайті Верховної Ради був опублікований проект №7239 від 31.03.2022 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення цінової стабільності у період дії воєнного стану.

В пояснювальній записці до проекту говориться про те, що 24 лютого 2022 року розпочалася відкрита військова агресія російської федерації проти України, внаслідок якої було окуповано частину територій нашої держави, загинули тисячі людей, десятки тисяч отримали поранення, а інфраструктурі України було завдано величезної шкоди.

Так, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, лише за 19 днів війни понад 2 млн 952,03 тис. людей залишити країну в пошуках безпеки, захисту та допомоги. Внаслідок військових дій припинили або обмежили свою роботу багато суб’єктів господарювання, значна частина з яких взагалі призупинили свою діяльність. Так, згідно опитувань, проведених Європейською Бізнес Асоціацією, в Україні, станом на 11-14 березня, не працювали 42% малих підприємств, 31% призупинили роботу у повному обсязі, а продовжували працювати, як і раніше тільки 13% малих та середніх підприємств.

Водночас, були зафіксовані численні випадки штучного завищування цін на товари, включаючи продукти харчування. Окрім того, багато громадян, які постраждали внаслідок агресії з боку російської федерації та шукаючи порятунку переїхали у більш безпечні населені пункти, зіткнулися з проблемою стрімкого підвищення вартості оренди житла з боку недобросовісних орендодавців, які прагнуть отримати надприбутки на людському горі, підвищуючи ціни на оренду житла.

Таким чином, на думку народних депутатів зараз існує нагальна потреба у законодавчому врегулюванні питання підтримання цінової стабільності в умовах правового режиму воєнного стану та вжитті додаткових заходів регуляторного впливу для вирішення питань продовольчої безпеки держави в умовах війни.

Задля цього до Закону України «Про ціни і ціноутворення» пропонують додати ст. 9-1, якою визначити, що «в умовах воєнного стану, Кабінет Міністрів України, визначені ним центральні та місцеві органи виконавчої влади, військові, військово-цивільні адміністрації, органи місцевого самоврядування, мають право: встановлювати граничний рівень вартості послуг на відповідній території, включаючи вартість готельних послуг, оренди житла, транспортного обслуговування, житлово-комунальних послуг; здійснювати контроль за дотриманням юридичними та фізичними особами граничного рівня цін на товари та вартості послуг, встановлених на відповідній території».

У разі ж виявлення фактів реалізації юридичними чи фізичними особами товарів, або надання послуг з перевищенням встановленого граничного рівня цін на товари (вартості послуг) будуть складатись протоколи про адміністративні правопорушення, а через суд – конфіскуватись відповідні товари чи знаряддя надання послуг, а також доходи, отримані від реалізації таких товарів чи надання послуг.

 

 

 
Коментарі (0)