ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГДепутати не наважилися убезпечити українців від зношених ліфтів

Депутати не наважилися убезпечити українців від зношених ліфтів

Народні депутати України відмовилися сьогодні прийняти у повторному першому читанні за основу законопроект № 9457

Народні депутати України відмовилися сьогодні прийняти у повторному першому читанні за основу законопроект № 9457 «Про внесення змін до Закону «Про загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009 – 2014 роки» (щодо включення окремого заходу «Капітальний ремонт, модернізація і заміна ліфтового обладнання»). За такий проект проголосували лише 64 народних депутата при необхідній кількості 226 голосів.

Як зазначив доповідач з даного питання, голова Комітету ВР з питань бюджету Валерій Баранов, комітет пропонував до раніше прийнятої програми додати пункт, що передбачає фінансування проведення капітального ремонту, модернізацію та повну заміну ліфтового господарства на загальну суму 5,7 млрд грн.

«Ми як автори цього законопроекту пропонуємо доповнити згадану програму певним заходом - «Капітальний ремонт, модернізація і заміна ліфтового обладнання»... Ми приймали таку програму, але такого пункту в ній не було. А ліфтове господарство нашої країни вже прийшло до повного зносу. І це – дуже важлива проблема», - сказав депутат.

Він підкреслив, що станом ще на 1 січня 2011 року в будинках житлового фонду було зареєстровано 92 тис. ліфтів, 45% з яких експлуатувалися більше 25 років.

«Контролюючі органи їх зупиняють, відключають, але вони працюють, оскільки людям треба підніматися нагору. У нас капремонту потребують 12,5 тис. ліфтів, модернізації – 12,8 тис., а повної заміни – 6 тис. ліфтів».

За словами парламентарія, фактичні витрати на відновлення ліфтового господарства за рахунок держбюджету на сьогоднішній день склали всього лише 1,5% від потреби за останні роки, і тому «оптимальним шляхом забезпечення належного фінансування цих робіт є їх виділення в окремий захід шляхом доповнення нашої Програми... Згідно з розрахунками, прогнозний обсяг потреб у державних коштах на трирічний термін – майже 5,7 млрд грн, а вся програма у нас – ще 7 млрд грн».

Катерина Селіванова

 
Коментарі (0)