ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоДепутати проголосували за Держбюджет із збільшеними видатками

Депутати проголосували за Держбюджет із збільшеними видатками

Парламент сьогодні під ранок прийняв головний фінансовий документ країни на наступний рік – Державний бюджет. Зокрема, у новому бюджеті, в порівнянні з попередніми версіями, поряд з незначним підвищенням доходів, зросли й видатки.

Верховна Рада ухвалила Закон №3000 «Про Державний бюджет на 2016 рік». Його обговорення тривало до глибокої ночі, попри це з третьої спроби, опісля 4:00 год ранку  за документ проголосувало 263 народних депутати.

Головним фінансовим документом на 2016 рік встановлені такі загальні показники Державного бюджету:

доходи у сумі 595,1 млрд. грн.;

видатки у сумі 684,5 млрд. грн.;

дефіцит бюджету визначено у 3,7% прогнозного ВВП.

Відтак, порівнюючи з попереднім варіантом Держбюджету, доходи «урізали» на3,11 мле грн, а видатки на 10,53 млн грн.

Зазначається, що розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям у 2016 році не може бути більше ніж 75% рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї.

Поміж тим, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що владі вдалося збільшити доходи місцевих бюджетів, що дозволило розвивати інфраструктуру. Чиновник також підкреслив, що буде зменшено ЄСВ вдвічі – з 41% до 22%.

«Хто міг сподіватись, що наша бюджетна децентралізація, яка широко критикувалася, в тому числі і в стінах Парламенту, дасть можливість збільшити доходи місцевих бюджетів на 40%. І це гроші, які йдуть на лікарні, на школи, на інфраструктуру», - сказав Арсеній Яценюк.

Очільник уряду підкреслив, що Кабмін підтримує «всі пропозиції депутатських фракцій, які спрямовані на економічну стабілізацію країни».

В свою чергу, у Міністерстві фінансів також вітають ухвалення Держбюджету-2016 та наголошують, що у Законі передбачено фінансування всіх потреб у соціальних видатках.

«Розроблений нами проект Закону забезпечує всі потреби країни у фінансуванні оборони та всі потреби у соціальних видатках. Водночас цей бюджет забезпечує загальний дефіцит державних фінансів на рівні 3,7% ВВП, що означає подальше зменшення потреби у залученні нових боргів для фінансування бюджету й боргове навантаження на майбутнє. Це - важливий крок на шляху до оздоровлення економіки та зниження ризиків для її стабільності у майбутньому», - зазначила Міністр фінансів Наталія Яресько.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу. Відповідне рішення підтримав 251 народний обранець при необхідних 226.

 
Коментарі (0)