ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоДепутати ухвалили законопроєкт про верифікацію та моніторинг державних виплат

Депутати ухвалили законопроєкт про верифікацію та моніторинг державних виплат

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому проєкт закону №1231 про верифікацію та моніторинг державних виплат.
Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому проект закону №1231 про верифікацію та моніторинг державних виплат. 
 
За рішення проголосувало 249 народних депутатів.
 
Проект цього закону №1231 спрямований на законодавче врегулювання основних правових та організаційних засад здійснення верифікації державних виплат в Україні.
 
На думку ініціаторів, це сприятиме підвищенню адресності державних виплат, оптимізації бюджетних видатків.
 
Нагадаємо, що 20 вересня у першому читанні законопроект №1231 підтримали 254 народних депутатів.
 
Верифікація державних виплат спрямована на те, щоб допомогу з державного бюджету отримували саме ті, кому вона потрібна. Верифікація проводиться в інтересах людей, яким дійсно необхідна допомога, та усіх чесних платники податків.
 
Законопроект врегульовує основні питання збору, обробки, захисту та аналізу інформації, отриманої від суб’єктів надання інформації та визначає основні етапи верифікації:
  • превентивна верифікація – верифікація при зверненні фізичної особи за призначенням за державними виплатами;
  • поточна верифікація – верифікація під час надання державних виплат фізичним особам;
  • ретроспективна верифікація – верифікація після завершення надання державних виплат фізичним особам.
  • Законопроект також визначає порядок надання рекомендацій органам, що здійснюють державні виплати, порядок підтвердження та спростування відповідних рекомендацій, а також підходи щодо повернення неправомірно перерахованої державної виплати.
На думку депутатів, прийняття Закону має сприяти розбудові справедливої системи соціального забезпечення:
  • підвищенню адресності;
  • раціональному використанню бюджетних коштів;
  • мінімізації бюджетних втрат від помилок та шахрайств в соціальній сфері;
  • автоматизації перевірки державних виплат.
Нагадаємо, Верифікація державних виплат – це комплекс заходів зі із збору та перевірки достовірності інформації, що визначена законодавством для призначення, нарахування та/або здійснення державних виплат і впливає на визначення права на отримання та розмір таких виплат, а також виявлення невідповідності даних у автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних суб’єктів надання інформації. 
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
20 Жовтня 2019 p. 20:54
Це досить дивно, адже у нас замість виплат - державне обшкрібання.------------------Взагалі,багато осіб непенсійного, але вже досить похилого (за 50) віку не мають ні зарплат, ні пенсій: звільнені з попереднього місця роботи у зв"язку з різноманітними "ліквідаціями" держпідприємств; тобто стали безробітними з ініціативи держави і по незалежним від них причинам... --------------А існують ті позбавлені зарплати лише за рахунок своїх сімей та родичів : вони їм віддають старі непотрібні речі та прострочені продукти харчування , і не виганяють з хати.