ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВДержава подбає про сміття

Держава подбає про сміття

Президент передав сферу побутових відходів під державне регулювання

Президент Віктор Янукович підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання у сфері комунальних послуг» (№5400-IV). Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.

Нагадаємо, що відповідний законопроект був прийнятий Верховною Радою у другому читанні та в цілому 2 жовтня поточного року.

Даний закон відносить захоронення побутових відходів до сфери діяльності природних монополій, а перероблення відходів – до діяльності на суміжних ринках.

Таким чином, підприємства з вивезення сміття залишаться під контролем місцевої влади. Діяльність підприємств з перероблення та захоронення побутових відходів буде регулювати Нацкомпослуг.

Відповідно до Закону, під контроль Нацкомпослуг відносяться підприємства по переробленню та захороненню побутових відходів, що обслуговують населені пункти з чисельністю населення понад 100 тис. осіб, та потужністю перероблення чи захоронення понад 50 тис. т, або 200 тис. куб. м побутових відходів на рік.

Введення в дію нових змін дозволить забезпечити прозорість формування тарифів на послуги з перероблення та захоронення побутових відходів та сприятиме впровадженню стимулюючих методів регулювання.

Результатом реалізації Закону повинно стати уповільнення темпів накопичення побутових відходів на полігонах та надання споживачам якісних послуг за справедливими тарифами.

На сам кінець слід зазначити, що голова Нацкомпослуг Валерій Саратов заявив про готовність Регулятора до змін та розширення сфери діяльності Комісії.

 
Коментарі (0)