ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоДержіпотека обмежить квадратні метри житла

Держіпотека обмежить квадратні метри житла

З початку травня в рамках державної іпотечної програми, родина з трьох осіб може претендувати на квартиру площею не більше 58 кв м.

Родина з трьох осіб в рамках державної іпотечної програми, яка почала діяти в Україні  з початку травня, може претендувати на квартиру площею не більше 58 кв. м. Про це повідомив директор Департаменту державних програм і розвитку житлового будівництва Мінрегіону України Олександр Непомнящий.

За його, словами, якщо площа квартири перевищуватиме 58 кв. м, то за додаткову площу доведеться сплачувати самотужки без державної компенсації кредитних відсотків.

«40 кв. м може отримати людина, але не більше 58 кв. м на родину з трьох осіб. Хоча параметри цієї площі все ж можуть  бути перевищені  на 25%, але тоді компенсація на цю суму не нараховується», - пояснив він і нагадав, що за умовами державної програми  іпотечного кредитування, кредит буде видаватися на 15 років під 16% - з яких  3% оплачує фізична особа, а решту - держава.

«На цю програму виділено з бюджету України 1 млрд грн на цей рік. Зараз в Міністерстві економіки обговорюють розподіл цих коштів. Після узгодження цифра буде доведена до регіонів», - повідомив О.Непомнящий.

Скористатися программою зможуть громадяни України, які перебувають на квартирній черзі. Таких, за словами експерта Мінрегіону, понад 1 млн осіб.

«1,1 млн  громадян перебуває в Україні на квартирній черзі. Це ті, хто зможе  долучатися до нашої програми», - сказав він і додав, що державну компенсацію фізичні особи отримуватимуть щомісяця.

«Компенсація з боку держави буде щомісячною. На жаль, існуючі механізми не передбачають зараз компенсації держави напряму банкам. Є тільки можливість компенсації окремо взятій особі. Іншого механізму немає. Цю статтю ми хочемо внести до захищених статей бюджетного кодексу. Це одна з можливих гарантій», - резюмував він.

Нагадаємо, державна програма іпотечного кредитування почала діяти з травня.  Для реалізації програми з держбюджету виділено 1 млрд грн, що дозволить залучити в будівництво житла близько 10 млрд грн, враховуючи кошти інвесторів, держави та банківські кредити.

«Забудовникам вигідно брати участь у програмі пільгової іпотеки, адже це держзамовлення. Тобто на сьогодні забудовник розуміє, що він отримає гроші на будівництво та може розраховувати на поетапне фінансування», – зазначив парламентарій.

Джерело:  УНН

 
Коментарі (0)