ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГДержавна виконавча служба списала з рахунків Київенерго ще 21,3 млн грн

Державна виконавча служба списала з рахунків Київенерго ще 21,3 млн грн

Державна виконавча служба України (ДВСУ) примусово списала 21,3 млн грн з рахунків ПАТ «Київенерго» на користь НАК «Нафтогаз України».

 Всього з моменту арешту рахунків Компанії – з березня 2016 року – виконавча служба списала з усіх рахунків Київенерго 51,5 млн грн.

Списані кошти йдуть на погашення боргу 372 млн грн по штрафним санкціям НАК «Нафтогаз України» за вже оплачені газові борги 2013-2014 рр.

У компанії повідомляють, що арешт рахунків блокує господарську діяльність. Компанія зупинила закупівлю матеріалів та обладнання для реконструкцій, капітальних та поточних ремонтів тепло - і електромереж, теплоджерел та електричних підстанцій, випробування тепломереж, реалізацію програми зі встановлення будинкових лічильників тепла.

Як повідомлялося раніше, із-за відсутності можливості закуповувати матеріали і запчастини Київенерго проводить ремонтні роботи за рахунок аварійних запасів, розрахованих на два тижні. Таким чином, через кілька днів компанія буде змушена зупинити аварійні ремонти тепло - та електрообладнання. З-за неможливості сплатити за телекомунікаційні послуги можуть бути відключені всі телефонні лінії компанії, включаючи контакт-центр 15-88.

У компанії стурбовані ситуацією і розцінюють її як передумову до серйозних технологічних ризиків для столиці України. При цьому всі звернення в різні інстанції – в РНБО, Міністра юстиції України, до Президента України – станом на сьогодні виявилися безрезультатними.

У свою чергу, мер Києва Віталій Кличко звернувся до Президента України з проханням доручити Кабінету Міністрів України негайно вжити заходів для врегулювання ситуації з блокуванням рахунків Київенерго, яка може призвести до зриву підготовки до опалювального сезону 2016-2017 рр ..

Блокування роботи українських енергокомпаній із-за штрафних санкцій за погашені борги придбали масштаби загрози енергетичної безпеки всієї України. На сьогодні арештовано рахунки 104-х українських підприємств теплокомуненерго (ТКЕ). Загальна сума нарахованих НАК «Нафтогаз України» штрафів перевищує 10 млрд грн, з яких 4,4 млрд грн знаходяться у виконавчому провадженні. Компанії не можуть виконувати зобов'язання з підготовки тепломереж до опалювального сезону, проводити ремонти та реконструкції обладнання та мереж, платити податки і зарплати.

Причини затримок розрахунків енергокомпаній за газ знаходяться в площині регулювання галузі. Основні з них – несвоєчасна компенсація різниці в тарифах, затримки фінансування держбюджетом пільг та субсидій, незбалансована нормативна база з розрахунками за газ, тепло - і електроенергію, а також борги всіх категорій споживачів за спожите тепло та електрику і відсутність дзеркального джерела погашення газових штрафних санкцій.

 
Коментарі (0)