ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаДерженергоефективності планує запровадити аукціони з продажу твердого біопалива

Держенергоефективності планує запровадити аукціони з продажу твердого біопалива

Законопроект, який має на меті запровадити систему електронної торгівлі твердим біопаливом в Україні, розглянув Голова Держенергоефективності Сергій Савчук

Законопроект, який має на меті запровадити систему електронної торгівлі твердим біопаливом в Україні, розглянув Голова Держенергоефективності Сергій Савчук на нараді з представниками Мінекономрозвитку, Міненерговугілля, Мінрегіону, Мінагрополітики, Держлісагентства, ДП «Прозорро», Біоенергетичною асоціацією України (БАУ).

Проект Закону – результат ініціативи Держенергоефективності та спільної роботи  з Мінрегіоном, БАУ та проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Як пояснив С. Савчук, зважаючи на досвід країн ЄС, електронна система торгівлі біомасою – це інструмент:

-        організації стабільного, конкурентного та прозорого ринку біопалива;

-        гарантованого збуту біомаси для виробників енергії;

-        встановлення справедливої ринкової ціни на сировину.

«Окрім цього, впровадження системи торгівлі біопаливом дасть можливість інвесторам оцінити рентабельність проектів та залучити необхідні фінансові ресурси», - наголосив Голова.

Наприклад, із моменту запуску у 2012 р. литовської біржі «Baltpool» (https://www.baltpool.eu) у рази збільшилася кількість постачальників біопалива, а обсяг реалізованої сировини зріс із 1%  у 2013 р. до 95% у 2017 році. Завдяки біржі ринок біомаси в Литві став більш прозорим та ефективним.

Тож, під час активної дискусії усі присутні розглянули:

-        основні положення створення і функціонування системи електронної торгівлі біопаливом;

-        умови участі гравців ринку біопалива у цій системі;

-        обсяги сировини для обов’язкового продажу.  

За результатами наради учасники дійшли згоди щодо необхідності запровадження такої системи та домовилися опрацювати висловлені пропозиції до законопроекту.

 

 
Коментарі (0)