ГоловнаВибір редакціїФінансування ЖКГДержказначейство не пускає гроші в регіони

Держказначейство не пускає гроші в регіони

У всіх містах незалежно від категорії і регіону блокуються всі незахищені статті витрат. За літо обсяг заблокованих коштів зріс в три рази, а по деяким населеним пунктам тривалість затримок досягла 150 календарних днів.

Згідно з результатами опитування українських міст, проведеного Асоціацією міст України серед своїх членів, станом на жовтень Держказначейство заблокувало майже 1,6 млрд грн коштів місцевих бюджетів. Якщо перенести цей показник на всі органи місцевого самоврядування в Україні, виходить, що зараз в Держказначействі заблоковано понад 6 млрд грн. Про це розповів експерт з питань бюджету Асоціації міст України Олександр Слобожан, пише ZN.UA.

«У всіх містах незалежно від категорії (обласного або районного значення) і регіону блокуються всі незахищені статті витрат. За літні місяці обсяг заблокованих коштів зріс в три рази, а по деяким населеним пунктам тривалість затримок досягла 150 календарних днів. Таким чином, склалася парадоксальна ситуація, коли навіть міста, які в умовах гострого дефіциту місцевих бюджетів знайшли кошти на хоч якесь фінансування ЖКГ, дорожнього господарства, утримання бюджетних установ, не можуть ними скористатися, оскільки Держказначейство не пропускає ці кошти для здійснення необхідних проплат», - констатує пан Слобожан.
При цьому експерти відзначають, що одна з причин браку коштів на єдиному казначейському рахунку-завищені макропрогнози, які уряд заклав у держбюджет-2013 і тепер, як наслідок, недоотримує заплановані доходи.
 
Нагадаємо, згідно з уточненими даними Держказначейства, в січні-вересні 2013 року в держбюджет надійшло 250,743 млрд грн., що на 4,422 млрд грн більше (або на 1,8%), ніж за аналогічний період минулого року.
 
У місцеві бюджети (без урахування міжбюджетних трансфертів) за січень-серпень (дані за 9 місяців ще не опубліковані) надійшло 67,9 млрд грн, що на 5,4% більше, ніж у минулому році. Обсяг міжбюджетних трансфертів склав 72,8 млрд грн, що на 3,4% більше, ніж за аналогічний період 2012.
 
Коментарі (0)