ГоловнаНовини ЖКГЖитлоДешева іпотека навряд чи стане стимулом для розвитку житлобудівництва

Дешева іпотека навряд чи стане стимулом для розвитку житлобудівництва

Державні іпотечні програми передбачають купівлю житла на вторинному ринку, тому не вплинуть на рівень продажу новобудов

 

Державні іпотечні програми передбачають купівлю житла на вторинному ринку, тому не вплинуть на рівень продажу новобудов, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" засновник і керівний партнер групи компаній DIM Олександр Насіковський.

"Головний позитив іпотечних програм "Доступне житло" під 7% і лізингової програми під 5% у тому, що держава ділитиме ризики з позичальником, і така ініціатива - це величезний "плюс" для влади. Але водночас досить складна макроекономічна ситуація в Україні та відсутність державних гарантій, що процентні ставки для позичальників не будуть переглянуті, ставлять під сумнів ефективність реалізації таких програм", - повідомив експерт.

Згідно з програмою "Доступне житло" розмір компенсації банкам за видані кредити не змінюватиметься - держава покриє до 9% банківських витрат на виданий кредит.

"Виникає побоювання, що цій програмі буде дуже складно утриматися у рамках задекларованих 7% для позичальника. Немає жодних гарантій того, що через несприятливу економічну ситуацію відсотки за виплатами іпотеки не зміняться. Не виключено, що, наприклад, сім'я, яка оформила кредит терміном на 10 років під 7%, уже через рік або два буде змушена платити 10%, а то і 12%", - вважає Насіковський.

Він повідомив, що на сьогодні 60% квартир на первинному ринку реалізуються за допомогою розстрочки від забудовників, а частка квартир, придбаних за допомогою іпотеки, не перевищує 3%.

При цьому держіпотека зараз навряд чи простимулює комерційні банки розвивати іпотечні програми, що дозволяють придбати житло на первинному ринку.

"Для повноцінного розвитку іпотеки, крім базового економічного зростання в країні та поліпшення добробуту громадян, необхідно ухвалити низку законів, які значно знизили б ризики для покупців у разі, якщо будівництво через якісь причини не буде завершено. Окрім цього, щоб потенційно мати можливість упроваджувати іпотечні програми, банкам потрібні "довгі гроші" під 2-3%. Але на сьогодні потенційно залучити їх можна тільки у держави", - резюмував Насіковський.

Група компаній DIM заснована у 2014 році. На сьогодні група ввела в експлуатацію шість будинків сукупною площею понад 120 тис. кв. м, зокрема ЖК "Соборний", "Фамільний", "Автограф" і А52. Ще п'ять ЖК комфорт+ і преміум-класу перебувають на стадії будівництва: "Новий Автограф", "Метрополіс", А136 Highlight Tower, Park Lake City, Lucky Land.

 

 

 

 
Коментарі (0)