ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняДешевшим газом Україну забезпечать додаткові джерела

Дешевшим газом Україну забезпечать додаткові джерела

Україна отримала два додаткові джерела надходження природного газу, значно дешевшого за російський.

Початок постачання природного газу з Європи до України у реверсному режимі, а також реалізація проекту LNG-терміналу дозволять Україні реально диверсифікувати шляхи постачання блакитного палива і зменшити залежність від дорогого російського газу. Про це Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив у ефірі телеканалу «Інтер», - інформує прес-служба Міненерговугілля.

«Ми матимемо три шляхи постачання: перший, на жаль, не вдалий – це контракт з «Газпромом», підписаний попереднім урядом. Другий – ми почали прокачування з боку Європи і у нас підписано контракт на 5 млрд куб. м газу, вартість якого суттєво нижча, аніж ми отримуємо від російських колег, з німецькою компанією RWE. І третій – незабаром у нас починається будівництво терміналу скрапленого газу», - сказав Міністр.

За словами Юрія Бойка, вартість газу, який Україна буде отримувати з Європи у реверсному режимі, може бути нижчою за вартість російського газу на 100 дол. США.

«Вартість прив’язана до спотового газу. Влітку, коли ціни на споті нижчі, ми сподіваємося що газ буде дешевший на 100 доларів США», - сказав Юрій Бойко.

Він також підкреслив, що отримати перший газ через LNG-термінал Україна планує вже восени наступного року.

«Ми підібрали унікальну технологію: плавучий завод, який запрацює вже влітку наступного року. З осені ми вже будемо отримувати скраплений газ. Причому, у нас вже буде підписано контракт на його постачання. Ми до цього довго готувалися – проводили переговори, зокрема і з турецькими колегами, щодо проходження Босфору. Це була серйозна робота, але ми її закінчили і розпочинаємо реалізацію. 26 листопада відбудеться ця знакова для нас подія», - сказав Міністр.

 
Коментарі (0)