ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаДетективи НАБУ завершило розслідування заволодіння 346,22 млн грн «Запоріжжяобленерго»

Детективи НАБУ завершило розслідування заволодіння 346,22 млн грн «Запоріжжяобленерго»

Слідство встановило, що підозрювані організували схему, за якою споживачі замість того, аби сплачувати за електричну енергію фактичному постачальнику — ПАТ «Запоріжжяобленерго»
Детективи НАБУ та САП завершили розслідування заволодіння 346,22 млн грн ВАТ «Запоріжжяобленерго», повідомляє пресслужба НАБУ.
 
23 серпня підозрюваним та їх захисникам надано матеріали слідства для ознайомлення перед складанням обвинувального акту та скеруванням до суду. 
 
Йдеться про: 
  • колишнього голову правління ПрАТ «ХК «Енергомережа», якому інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 364 КК України; 
  • колишнього в.о. генерального директора ВАТ «Запоріжжяобленерго» — ч. 2 ст. 364 КК України.
Слідство встановило, що підозрювані організували схему, за якою споживачі замість того, аби сплачувати за електричну енергію фактичному постачальнику — ПАТ «Запоріжжяобленерго» (60% акцій належить державі), перераховували кошти посереднику ПрАТ «ХК «Енергомережа». А вже посередник мав розрахуватися з енергопостачальником. Проте, за наслідками такого посередництва споживачі сплатили для ПрАТ «ХК «Енергомережа» понад 196,82 млн грн, а те в свою чергу перерахувало для ПАТ «Запоріжжяобленерго» 1,7 млн грн — замість очікуваних 346,22 млн грн.
 
В юридичному сенсі обленерго саме переуступало «Енергомережі» право вимоги стягнути борги з таких товариств як ДП «ЗТМК», ТОВ «ЗТМК», ПАТ «Дніпроспецсталь», які є одними з найбільших споживачів на території Запорізької області. Схема діяла впродовж 2014-2015 років та для її реалізації застосовувалися договори про відступлення права вимоги, які суперечили законодавству у сфері електроенергетики та змінювали порядок проведення розрахунків на Оптовому ринку електричної енергії України.
 
Впродовж близько трьох років очільник ПрАТ «ХК «Енергомережа» переховувався від слідства – його оголосили в розшук. І лише в квітні 2019 року цю особу екстрадовано з Німеччини в Україну. Другий підозрюваний — колишнього в.о. генерального директора ВАТ «Запоріжжяобленерго» — й надалі перебуває у розшуку та, за даними слідства, знаходиться на території Російської Федерації. 
 
Досудове розслідування за вказаними фактами детективи НАБУ розпочали 4 грудня 2015 року. Воно стало першим в історії НАБУ та САП кримінальним провадженням. Наразі розслідування завершено стосовно окремих епізодів дії корупційної схеми. Стосовно ще низки схожих правочинів за участю обленерго з державною часткою власності розслідування триває. 
 

За матеріалами досудового розслідування Національне бюро домоглося визнання недійсними п’яти договорів про відступлення права вимоги на загальну суму понад 346 млн грн. А також забезпечило відшкодування 74 млн. грн. 

 
Коментарі (0)