ГоловнаНовини ЖКГЖитлоДевелопери очікують на здорожчання житла

Девелопери очікують на здорожчання житла

Галузь сильно залежить від валютного курсу та кон’юнктури на ринку праці

Ціна на новобудови падати не буде. Це пояснює керівник девелоперської компанії Ростислав Мельник. Дешевшати нема куди: вартість квадратного метру житла від забудовників може лише підніматись.

"Вона точно не стане нижчою, – наголошує Мельник. – Галузь сильно залежить від валютного курсу та кон’юнктури на ринку праці: ми змушені рахуватись з кожним з цих чинників. Коливання долара – це вже стрес, це зростання цін на матеріали, комплектуючі, метал, енергоносії, логістику тощо – на все те, що є складовими собівартості квадратного метра".

Разом з тим, за словами девелопера, відіграє свою роль і ситуація на ринку праці. Ростислав Мельник наводить приклад: щойно у 2017 році було відкрито кордони до Європи, як затрати на оплату праці будівельників зрівнялись з середньоєвропейськими. Тобто – в українських реаліях виросли вдвічі.

Хто не платив робочим – залишався без рук, люди масово виїжджали до Польщі чи ще куди. А піднялись затрати на зарплати – виросла собівартість (квадратного метра житла – Ред.). Зазначу, що сьогодні маржинальність житлового будівництва в цілому суттєво знизилась, вона значно нижча, ніж, скажімо, була 15 чи навіть 5 років тому,

– підкреслює Ростислав Мельник.

Він переконаний, що попит на житло в Україні – попри кризу – залишиться високим та буде лише зростати. Оскільки вирішення квартирного питання донині є одною з ключових проблем українців.

Ринку є куди рости – зараз компанії спроможні збудувати трохи більше половини від тої кількості квадратних метрів, яка зводилась за радянських часів. У 1990 році на території України у експлуатацію було здано 17.4 млн м2 житла. Минулоріч – лише 11 млн м2. А у 2018-му – взагалі 8.7 млн м2,

– наводить статистику Ростислав.

За його словами, нині кожна четверта сім’я у країні не має будь-якого власного житла, а кожна третя – потребує якнайшвидшого поліпшення житлових умов.

Разом з тим, нерухомість була й буде "єдиним найнадійнішим інструментом збереження заощаджень або вдалого інвестування", – вважає він.

 

 
Коментарі (0)