ГоловнаКоментаріПодіїД.Кулеба: "Заморожені активи росії в західних країнах могли б покрити частину витрат на відновлення"

Д.Кулеба: "Заморожені активи росії в західних країнах могли б покрити частину витрат на відновлення"

Заморожені активи росії в західних країнах, згідно з оцінками, могли б покрити значну частину витрат України на відновлення та оборону.
Заморожені активи росії в західних країнах, згідно з оцінками, могли б покрити значну частину витрат України на відновлення та оборону.
 
Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у статті для Politico, перечисливши обсяг активів рф у низці європейських країн і що за рахунок них можна відбудувати.
 
"Згідно з останнім звітом Світового банку, загальна вартість відновлення України наразі досягла 486 мільярдів доларів. За оцінками експертів, пряма шкода від війни становить майже 152 мільярди доларів.
 
І російські гроші можуть покрити значну частину цих величезних витрат на відновлення та оборону" - розповів міністр.
 
Поточних російських активів у Великій Британії (23 мільярди доларів), Люксембурзі (6,8 мільярда доларів) та Швейцарії (8,7 мільярда доларів) буде достатньо для задоволення потреб України у відновленні її транспортної інфраструктури. 
 
Сюди входять 16 пошкоджених чи зруйнованих цивільних аеропортів, не менше 344 мостів та понад 25 000 кілометрів автошляхів.
 
Заморожених активів у Німеччині (6,5 мільярда доларів), Австрії (1,8 мільярда доларів), Ірландії (2 мільярди доларів) та Польщі (1,13 мільярда доларів) буде достатньо, щоб допомогти відновити понад 3500 пошкоджених чи зруйнованих освітніх установ, у тому числі 1700 шкіл, понад 1000 дитячих садків. та 586 університетів.
 

З його слів, це ще не все. "Російських активів у Франції (1,48 мільярда доларів) буде достатньо для будівництва нової гідроелектростанції замість української Каховської ГЕС, яку росія зруйнувала минулого літа. А прибуток від російських активів, що перебувають у бельгійському депозитарії Euroclear, лише за 2022 рік і першу половину 2023 року сягнув 2,56 мільярда доларів. На ці гроші можна було б відновити 1223 медичні заклади, у тому числі 384 лікарні та 352 амбулаторні центри, пошкоджені або зруйновані росією", - наголосив міністр. 

 
Коментарі (0)