ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаДля компенсації «зеленого» тарифу можуть збільшити податок на викиди СО2

Для компенсації «зеленого» тарифу можуть збільшити податок на викиди СО2

На довгострокову перспективу розробляється таке рішення як збільшення податку на викиди СО2 і використання цих коштів для компенсації різниці виробникам «зеленої» електроенергії

 

На довгострокову перспективу розробляється таке рішення як збільшення податку на викиди СО2 і використання цих коштів для компенсації різниці виробникам «зеленої» електроенергії.

Про це заявив в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко на зустрічі з представниками Європейсько-Українського Енергетичного Агентства та Української вітроенергетичної асоціації.

«Я прихильник« зеленого »переходу і особисто зацікавлений в тому, щоб енергетика ставала« зеленої », адже це чисте повітря і чисте довкілля для нас і наших дітей. «Зелений» перехід повинен бути постійним - економічно і політично », - сказав Вітренко.

За його словами, Міністерство працює над тим, щоб проблеми, які накопичилися в галузі протягом десятиліть, почали вирішуватися системно.

У Міненерго зазначили, що для збалансування ринку альтернативної енергетики в короткостроковій перспективі зараз розглядається можливість випуску «зелених» облігацій з можливістю надання держгарантій.

«Зелені» облігації є, можливо, найбільш важливим короткостроковим заходом, так як воно допомагає повністю вирішити проблему з накопиченим боргом і частково компенсувати різницю між «зеленим» тарифом і ринковою ціною цього року », - підкреслив Вітренко.

При цьому, на довгострокову перспективу розробляється таке рішення як збільшення податку на викиди СО2 і використання цих коштів для компенсації різниці виробникам «зеленої» електроенергії.

«Зараз цей податок (Carbon tax) в Україні в десятки разів менше, ніж в Європейському Союзі, в той же час викиди - найбільші», - підкреслюють в Міненерго.

«Це буде справедливо: хто забруднює навколишнє середовище і негативно впливає на зміну клімату, той платить. Ті, хто робить умови життя краще, навколишнє середовище - чистішим, отримують певну компенсацію», - сказав Вітренко.

Як раніше заявляв т.в.о. міністра енергетики, випуск «зелених» облігацій на суму до 24 млрд грн може стати швидким варіантом вирішення питання боргу перед виробниками «зеленої» електроенергії (ВДЕ), однак паралельно уряд шукає варіанти рішень, щоб уникнути накопичення подібного боргу в майбутньому.

 

 

 
Коментарі (0)