ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняДля «Нафтогазу» затвердили модель анбандлінга

Для «Нафтогазу» затвердили модель анбандлінга

Незважаючи на незгоду НАК «Нафтогаз України», уряд затвердив модель реалізації анбандлінга держпідприємства

Незважаючи на незгоду НАК «Нафтогаз України», уряд затвердив модель реалізації анбандлінга держпідприємства, тобто виділення з управління компанії газотранспортної системи України.

Про це повідомили в прес-службі ПАТ «Магістральні газопроводи України» (МГУ), якій повинні передати ГТС, передає UBR.

«Модель базується на принципі власності, передбачає подачу заявки на сертифікацію, підписання транзитної угоди і отримання майна, необхідного для здійснення транспортування газу компанією« МГУ ». Це рішення не потребує додаткових законодавчих змін, наприклад, прийняття Закону про концесії, як це було б необхідно для імплементації моделі ISO », - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що дане рішення надає можливість дійсно почати виконувати зовнішні зобов'язання України перед ЄС і зобов'язання по створенню лібералізованого ринку природного газу перед кінцевими споживачами, промисловістю і учасниками ринку.

У компанії також відзначили, що успішна реалізація постанови і даного проекту в цілому залежить від тісної співпраці з НАК «Нафтогаз України» для створення незалежного оператора ГТС до 1 січня 2020.

Покроковий план дій і координацію включення запобіжних механізмів з Єврокомісією, Секретаріатом Енергетичного співтовариства, Світовим банком та іншими міжнародними партнерами зобов'язав розробити прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Виконавчий директора «Нафтогазу» Юрій Вітренко раніше заявляв про ризик програшу «Газпрому» в Стокгольмському арбітражі в разі схвалення моделі анбандлінга, на якій наполягав Гройсман.

Як відомо, анбандлінг - це вимога ЄС в рамках Третього енергетичного пакета, яке передбачає, що одна і та ж компанія не може одночасно добувати, транспортувати і продавати газ.

 

 
Коментарі (0)